Natuurberichten
Pagina 1455 van 1626 - 16254 Resultaten
De intensieve visserij op de Noordzee leidt tot evolutionaire veranderingen bij vissen. Die blijven kleiner, groeien langzamer en worden eerder geslachtsrijp. Dit stelt Fabian Mollet, visserijonderzoeker bij IMARES, onderdeel van..
De noordse woelmuis is een heel bijzondere soort waar het niet zo goed mee gaat. Onder andere op Texel komt de soort nog voor. Maar is de noordse veldmuis ook te vinden in de duinvalleitjes die de afgelopen jaren ontstaan zijn? De..
Met het intreden van de relatief strenge winters van 2008/2009 en 2009/2010, de koudste winters in veertien jaar, moet je al snel vrezen voor de bekende vorstgevoelige soorten: ijsvogel, kerkuil, winterkoning en... blauwe reiger...
De natuur is mooi, maar tegelijkertijd ook gruwelijk hard. Het draait maar om één ding: overleven. Het aantal slachtoffers dat daar bij valt is hoog. Niet voor niks krijgen de meeste vogels veel jongen en leggen sommigen meerdere..
Het afgelopen weekend heeft een sportduiker in de centrale Oosterschelde het eerste Kortsnuitzeepaardje van dit jaar aangetroffen. De zuidelijke Noordzee is de noordelijke verspreidingsgrens van deze soort. De laatste jaren worden..
Momenteel denken veel mensen dat ze de spinsels van de eikenprocessierups zien. De spinsels die rond deze tijd aangetroffen worden zijn echter van de spinselmotten. Die van de eikenprocessierups worden pas later in het jaar..
Bleke schubwortel. Het is ook een mooie scheldnaam, maar in de eerste plaats een bijzondere plant. Weinigen zullen hem in Nederland gezien hebben, want deze parasiet is een zeldzaam baasje dat bovendien alleen in het voorjaar te..
Voor het derde jaar op rij zijn er hoogzwangere vrouwtjes van de exotische marmergrondel aangetroffen in de Grensmaas. Medewerkers van RAVON deden deze waarneming tijdens de actieve monitoring in opdracht van Rijkswaterstaat. De..
Tussen 23 april en 24 juni is de Voorjaarspronkridder te vinden. Deze paddenstoel waar de zegen van twee heiligen op rust is weliswaar eetbaar, maar geen culinair hoogtepunt en verwisselbaar met een giftige Judas...
De eerste waarnemingen van het bont dikkopje zijn gedaan. De afgelopen jaren was de soort al vanaf begin mei actief, met de piek rond midden mei. De kou heeft nu dus gezorgd voor een vertraagd uitkomen...