Op leven en dood
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 21 mei 2010
De natuur is mooi, maar tegelijkertijd ook gruwelijk hard. Het draait maar om één ding: overleven. Het aantal slachtoffers dat daar bij valt is hoog. Niet voor niks krijgen de meeste vogels veel jongen en leggen sommigen meerdere nestjes per seizoen.
Een nest jongen grootbrengen is heel hard werken. Als de omstandigheden juist zijn, lukt het de jonge ouders om hun jongen gezond en wel op te laten groeien. In een jaar met slecht weer, zoals nu het geval is, overlijden er veel jongen. En zo zien we op www.beleefdelente.nl hoe dicht dood en leven bij elkaar liggen.
Terwijl bij de liefhebbers van de kerkuil de vlag uit ging vanwege de geboorte van het eerste jong, was het bij de koolmees een tranendal. Ook het laatste jong overleed, pal voor de camera. Door het slechte weer was het voor de koolmeesjongen al lastig. Het nest moet door de moedervogel constant op zo’n 40 graden gehouden worden, iets wat bij koud weer erg veel energie kost. Een vader die weinig voedsel aanleverde deed de rest. De moederkoolmees gaf het nestje op en koos voor haar eigen overleving. We kunnen alleen maar hopen dat ze, nu het weer beter wordt, aan een tweede leg begint.
Bij de kerkuil is het beschuit met muisjes. Inmiddels zijn drie van de zes jongen uit het ei gekropen. 50 milimeter groot en 14 gram zwaar. Af en toe laten de kleintjes zich al mooi voor de camera bewonderen. Pa voert de prooien aan en moe voert de muizen met muizenhapjes aan de jongen. Een prachtig gezicht.
Op www.beleefdelente.nl zijn de kerkuilen en de koolmezen 24 uur per dag live te bekijken.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland