Natuurberichten

Pagina 1385 van 1626 - 16254 Resultaten

sleedoorn klein

Sleedoorn, die nu massaal in bloei staat is een geliefde nectarplant voor vlinders. Overdag zie je er vlinders op drinken, maar ga ook eens ’s nachts kijken, dan vind je er ook nachtvlinders op...


Lees verder 4 april 2011   13 jaar oud
Sleedoorn, Prunus spinosa. Foto: Paul Busselen, KU Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be

Door de witte wolken van bloesem langs snelwegen en bosranden en in rivieruiterwaarden kan het u bijna niet ontgaan: de sleedoorn begint te bloeien. De start van de bloei is vergelijkbaar met de afgelopen twee jaren, maar zo’n..


Lees verder 3 april 2011   13 jaar oud
Circus macrourus. Bron:  Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas (Natural history of the birds of central Europe) of 1905 or his earlier works

‘Het kan altijd en overal’ dat stond deze week heel treffend bij een paar sfeervolle foto’s van een in ons land zeldzame steppekiekendief. De gelukkige ontdekker is Marijn van Oss die dit schitterende mannetje aantrof op de..


Lees verder 3 april 2011   13 jaar oud
Zeeester met voortplantingsgedrag 2011

Langs onze kust, onder de golven van het zoute water, zijn op ieder moment van het jaar diersoorten aan te treffen die zich aan het voortplanten zijn. Maar net als bij heel veel landgebonden dieren, is de lente bij uitstek het..


Lees verder 2 april 2011   13 jaar oud
oehoe jong

Het eerste kuiken van Beleef de Lente is geboren! De oehoe had de primeur, gisteravond kroop het eerste jong uit het ei. Meer dan vijftigduizend mensen zagen op www.beleefdelente.nl hoe de moeder vervolgens de eierschaal voor de..


Lees verder 2 april 2011   13 jaar oud

Tijdens de afgelopen nachten zijn er op diverse plaatsen veel vlinders gelokt met lampen en met stroop. Er kwamen vooral veel voorjaarsuilen op de lokmiddelen af...


Lees verder 1 april 2011   13 jaar oud
Vingerhelmbloem

Sommige plantensoorten hebben iets extra’s waardoor ze bij een groter publiek in de belangstelling staan. Orchideeën behoren daar bijvoorbeeld toe, maar ook stinzenplanten zijn bijzonder populair. Bezoek nu een ‘stins’, ‘state’ of..


Lees verder 1 april 2011   13 jaar oud
Cedergrondbekerzwam

De Cedergrondbekerzwam is een zeldzame en grote bekerzwam die altijd in de directe nabijheid van cederbomen voorkomt. In maart en april is de zwam in parken, buitenplaatsen en op oude begraafplaatsen te vinden, met name bij oude..


Lees verder 31 maart 2011   13 jaar oud
Dansende addermannetjes

Met heel veel geluk kun je de komende weken in de vochtige heide- en veengebieden een spectaculair fenomeen waarnemen: de adderdans. Dit is een echte machoaangelegenheid: twee paringsbereide mannetjes maken middels deze dans uit..


Lees verder 31 maart 2011   13 jaar oud
Sijs, GNU-licentie voor vrije documentatie

Het zal u vast niet ontgaan zijn: de sijzen laten zich weer horen. Overal waar u nu loopt heeft u een goede kans om het enigszins treurig klinkende tieLU en tluIEH van overvliegende sijzen waar te nemen. Het zijn er opvallend veel..


Lees verder 30 maart 2011   13 jaar oud

Archief