Natuurberichten

Pagina 1363 van 1675 - 16747 Resultaten

Gewone alk (Alca torda)

Recent verscheen er op de social media een filmpje gemaakt door vogelaar Rob van Bemmelen die duikende alken filmde achter een vissersboot langs de kust. Normaal jachtgedrag voor meeuwen en sterns, maar niet voor alken...


Lees verder 31 januari 2012   13 jaar oud
Bruine kikker

Op de meeste plaatsen is het kwik onder het vriespunt gezakt en hier en daar heeft het licht gesneeuwd. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben gisterennacht zo'n 600 ton zout gestrooid op de Vlaamse wegen. De..


Lees verder 31 januari 2012   13 jaar oud
Kwabaal (detail) uit Steenwijkerland van 71 cm (J. Bosveld)

In Nationaal Park Weerribben-Wieden is een kwabaal van 71 centimeter lang gevangen en daarmee is een nieuw Nederlands lengterecord een feit. Het tot nu grootste geregistreerde exemplaar in Nederland had een lengte van 70..


Lees verder 31 januari 2012   13 jaar oud
Zeearenden uit het Zuidlaarderneergebied, voor eenmalig gebruik bij persbericht van Avifauna Groningen

Leden van vogelvereniging Avifauna Groningen hebben de afgelopen dagen aan de hand van diverse foto’s met zekerheid kunnen vaststellen dat de Zeearend, die sinds half december 2011 in de Zuidlaardermeerpolders verblijft, het..


Lees verder 30 januari 2012   13 jaar oud

In de winter is er op insectengebied niet zoveel te beleven, zeker niet als het vriest. Toch levert vorst, ijs en schaatsen een prima mogelijkheid om het voorkomen van de houtpantserjuffer in kaart te brengen. De eisporen zijn..


Lees verder 30 januari 2012   13 jaar oud
Blauwborst in de Bovenste Polder onder Wageningen

In de uiterwaarden langs de Rijn bij Wageningen blijken zeer veel planten- en diersoorten voor te komen waaronder diverse bedreigde soorten zoals de karwijvarkenskervel en de watersnip. Bijna vijftig vrijwilligers van de KNNV..


Lees verder 30 januari 2012   13 jaar oud
radarbeelden waterrijke gebieden

Uit een recente Nederlandse studie blijkt dat vogels, en dan vooral watervogels, massaal op de vlucht gaan wanneer op oudejaarsavond om middernacht het vuurwerk wordt afgeschoten. Bij een nauwkeurige analyse van de beelden van de..


Lees verder 30 januari 2012   13 jaar oud
Krokus met vorstschade op 16 januari 2012 in Ede. Voorgaande nacht enkele graden vorst aan de grond gehad.

De aankomende vorstperiode hoeft niet gelijk het einde te betekenen voor alle bloembollen die door de zeer warme wintermaanden al uitlopen of zelfs al in bloei staan. Veel soorten kunnen redelijk wat vorst hebben. Met de huidige..


Lees verder 30 januari 2012   13 jaar oud
Bijenkasten in de sneeuw

Drie tot vier maanden per jaar zitten honingbijen in het donker. Als het winter is, kruipen de werksters en koningin dicht op elkaar om zich als één bijenvolk warm te houden. Het overleven van een winter is nog niet zo eenvoudig...


Lees verder 29 januari 2012   13 jaar oud
Gewoon sneeuwklokje, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Net als veel andere soorten zijn ook de sneeuwklokjes dit jaar een maand vroeger gaan bloeien dan normaal. Eerder berichtten we bijvoorbeeld al over de vroege krokussen. Het moment waarop sneeuwklokjes gaan bloeien blijkt direct..


Lees verder 29 januari 2012   13 jaar oud

Archief