Natuurberichten

Pagina 1327 van 1675 - 16750 Resultaten

Bemonstering van watermacrofauna in een randzone van hoogveen met Waterdrieblad

Het lukt steeds beter om in de restanten van Nederlandse hoogvenen de groei van verschillende soorten veenmossen te stimuleren. Maar wat is nodig voor het herstel van de dierenwereld in onze venen? Een expeditie naar ongerepte..


Lees verder 29 juni 2012   12 jaar oud
Een typische tekenstek: een bosachtige omgeving met hoog gras. Het wandelpad brengt de mens in contact met de teek, in dit geval een volwassen mannetje en een volwassen vrouwtje van de schapenteek (Ixodes ricinus) in hinderlaag (foto: Fedor Gassner)

Ook deze zomer wachten miljoenen teken in het groen onze recreërende blote benen met smart op. Een nieuwe voorlichtingsfilm brengt in beeld hoe de teek op ons overstapt. Ken de teek, doe de tekencontrole en verwijder teken direct...


Lees verder 28 juni 2012   12 jaar oud
veldkrekel

De roep van de Veldkrekel is ongetwijfeld bekend bij iedereen die al eens in Zuid-Europa met vakantie ging. Zijn zomerse getjirp doet ons dromen van zwoele zomeravonden onder de zuiderse zon. Je kan hem horen van in de ochtend tot..


Lees verder 28 juni 2012   12 jaar oud
Geaderde leemhoed

Spookdraaigatje, Japanse druipzakpijp, rosse stekelstaart, geaderde leemhoed; allemaal exoten die onder de aandacht worden gebracht in ‘Kijk op exoten’, een nieuwsbrief die vandaag voor het eerst verschijnt. Een initiatief vanuit..


Lees verder 28 juni 2012   12 jaar oud
Slak.
Krijg later een andere foto van NIOO. Deze foto vervangen door de nieuwe

Zaden, eitjes en zelfs hele dieren kunnen meeliften met een watervogel. Klevend aan hun poten, veren en snavels kunnen ze wellicht honderden kilometers reizen, maar ook in hun darmen...


Lees verder 27 juni 2012   12 jaar oud
Schrale berm

Veel soorten paddenstoelen, zoals verschillende soorten stekelzwammen en een aantal boleten, komen in Nederland vrijwel uitsluitend in bermen voor. Goed bermbeheer is dan ook essentieel voor hun voortbestaan...


Lees verder 27 juni 2012   12 jaar oud
zwartkopmeeuwen

Voor de geroutineerde vogelkijker vallen ze goed op met hun nasale, miauwende roep: Zwartkopmeeuwen. De naam verraadt het al. In tegenstelling tot haar kleinere, bruingekapte broer de Kokmeeuw, heeft de Zwartkopmeeuw een..


Lees verder 27 juni 2012   12 jaar oud
Otter

Dit voorjaar is in het Kempen~Broek tot driemaal toe een otter op een wildcamera vastgelegd door een Belgische onderzoeker. Het Kempen~Broek is een groot grensoverschrijdend natuurgebied tussen Maaseik (B) en Weert (NL) in..


Lees verder 27 juni 2012   12 jaar oud

Het was een topjaar voor grutto’s in natuurgebied De Wilck. De vrijwilligers van de vogelwerkgroep Koudekerk telden 103 broedparen, een recordaantal voor dit gebied in het Groene Hart. En dat terwijl in Nederland het aantal..


Lees verder 26 juni 2012   12 jaar oud
Grote rosse vleermuis

Het gebeurt niet elk jaar dat er in ons land een nieuwe zoogdiersoort wordt ontdekt. Groot nieuws dus, de waarneming van een Grote rosse vleermuis aan de Belgische Kust...


Lees verder 26 juni 2012   12 jaar oud

Archief