Natuurberichten

Pagina 1282 van 1632 - 16318 Resultaten

De zeldzame welriekende nachtorchis werd enkele weken geleden in Botshol gevonden, maar nu blijkt hij zelfs in de Oostelijke Vechtplassen voor te komen. Een verrassing, omdat de orchidee hele hoge eisen stelt...


Lees verder 6 juli 2012   12 jaar oud
Broedpoging Kuifaalscholver. Fotograaf: Sander Lilipaly

Dit voorjaar werd voor het eerst een broedpoging van een paar Kuifaalscholvers in ons land vastgesteld. Op 20 maart zag Sovon-vrijwilliger Sander Lilipaly op een strekdam bij Neeltje Jans in Zeeland een paartje volwassen..


Lees verder 6 juli 2012   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups op donderdag 5 juli 2012
Er is een grote variatie in het aantal eikenprocessierupsen door het land. Gemiddeld genomen lijkt de overlast minder groot dan voorgaande..


Lees verder 5 juli 2012   12 jaar oud
GNU Free Documentation Licence

Op 2 juni 2012 deed oud-boswachter van Staatsbosbeheer Kees Bruin een bijzondere natuurvondst: het purper schorpioenmos. Kees ontdekte het mos in reservaat De Geul, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Hij ontdekte het..


Lees verder 5 juli 2012   12 jaar oud
kadeni stofuil

De voorbije jaren worden enkele trekvlinders onder de nachtvlinders steeds vaker gemeld. De Kadeni-stofuil is daarvan zo’n voorbeeld. Sinds de eerste waarneming in 2006 werden al meer dan 200 exemplaren in ons land gemeld, vooral..


Lees verder 5 juli 2012   12 jaar oud
koevinkje klein

Het koevinkje is een dagvlinder uit de familie van de zandoogjes. Begin juli is de tijd om deze vlinder te zien te krijgen. Je moet er snel bij zijn, want hij heeft maar een korte vliegtijd van een paar weken...


Lees verder 5 juli 2012   12 jaar oud
Vel gewone pad afgestroopt door bunzing

Een niet alledaagse vondst die men in de lente en zomer in het veld kan doen, is een afgestroopt paddenvel. Een binnenstebuiten gestroopt, uitgehold velletje, inclusief vingers en tenen. Een opmerkelijke en tegelijk macabere..


Lees verder 4 juli 2012   12 jaar oud
Hymenoscyphus pseudoalbidus

In Flevoland is de sexuele vorm van de veroorzaker van de Essenziekte opgedoken. Het is de eerste keer dat de sexuele vorm van deze schimmel met de wetenschappelijke naam Hymenoscyphus pseudoalbidus, in Nederland is gevonden. Een..


Lees verder 4 juli 2012   12 jaar oud
Look-zonder-look

Wanneer een nieuwe invasieve plant een gebied koloniseert, lijkt het meestal een verloren strijd voor de inheemse flora. Sommige planten, zoals Reuzenbalsemien of Japanse duizendknoop, blijken bijzonder efficiënt in het innemen..


Lees verder 3 juli 2012   12 jaar oud
Kemphaan

De herfst is begonnen voor veel vogelsoorten. Verschillende soorten steltlopers hebben hun broedgebieden reeds verlaten. Eén daarvan is de charismatische kemphaan. Nog steeds te herkennen aan de kraag, maar je moet er snel bij..


Lees verder 3 juli 2012   12 jaar oud

Archief