Natuurberichten
Pagina 1269 van 1633 - 16321 Resultaten
De laatste weken werd de atalanta steeds talrijker. Op bloeiende planten werden tientallen tot zelfs honderden gezien. Op 29 augustus werd er op veel plaatsen in het land massale trek van atalanta gezien...
Op donderdag 16 augustus ontdekte een medewerker van ecologisch adviesbureau Ecologica in Budel (Noord-Brabant) de voor Nederland zeer zeldzame zadellibel. Opmerkelijk genoeg werd een paar dagen later, op 21 augustus, enkele..
Ecologen onderzoeken momenteel de natuurwaarden van zoet-zoutgradiënten. Zij willen achterhalen welke planten- en diersoorten afhankelijk zijn van overgangen tussen zoete en zoute milieus en hoe deze gradiënten zich in kustzones..
Het paddenstoelenseizoen is door de hitte nog niet echt van start gegaan, maar het lage waterpeil van meren en rivieren op dit moment geeft kansen om zelden waargenomen paddenstoelen zoals de lisdoddefranjehoed te vinden...
Er is hoop voor mensen die zich dom voelen: als de beloning maar groot genoeg is, gaat je geheugen beter werken. Tenminste bij kleine insecten. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen..
Het gaat beter met de patrijs in Benzenrade. De vogelsoort die in de jaren zeventig van de vorige eeuw verdween, is weer een paar keer gezien rond het Heerlense gehucht. Met dank aan een speciaal project. Zeven jaar na de start..
Recent werden twee mediterrane netelsoorten waargenomen in Gent. Daarmee wordt nog maar eens geïllustreerd dat stadscentra portalen voor uitheemse planten zijn. Plantenkenners met een neus voor exotische soorten speuren steeds..
2011 was een rampjaar voor de kraanvogels van het Fochteloërveen. Een kurkdroog voorjaar en een grote brand zorgden ervoor dat er geen enkel jong werd geboren. 2012 is gelukkig een heel ander verhaal. Een recordaantal van zeven..
De atalanta is al weer een paar weken regelmatig aanwezig in tuinen en andere plekken met bloeiende planten. De afgelopen dagen nemen de aantallen van deze trekvlinder plaatselijk sterk toe, tot soms wel 600 bij elkaar...
Voor het eerst in de historie dreigt er een amfibie uit Nederland te verdwijnen. De vuursalamander wordt met acuut uitsterven bedreigd. De Zuid-Limburgse populatie in terreinen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Limburgs..