Massale trek atalanta

De Vlinderstichting
30-AUG-2012 - De laatste weken werd de atalanta steeds talrijker. Op bloeiende planten werden tientallen tot zelfs honderden gezien. Op 29 augustus werd er op veel plaatsen in het land massale trek van atalanta gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De laatste weken werd de atalanta steeds talrijker. Op bloeiende planten werden tientallen tot zelfs honderden gezien. Op 29 augustus werd er op veel plaatsen in het land massale trek van atalanta gezien.

IJzerhard (Verbena) is een heel goede nectarplant voor atalanta’s (foto: Henk Bosma)In een recent natuurbericht werd al melding gemaakt van een duidelijk toename van de atalanta. Er waren meldingen van zo’n 600 vlinders drinkend op koninginnenkruid. Deze hele week is de atalanta erg veel gezien en ook nu liepen de aantallen fors op. Op woensdag 29 augustus kwamen er plotseling veel meldingen van trekkende atalanta’s binnen op Waarneming.nl. Ook medewerkers van de Vlinderstichting zagen tijdens veldwerk op de Hoge Veluwe naast regelmatig op struikheide drinkende atalanta’s, ook tientallen trekkende vlinders. Dat trekgedrag is onmiskenbaar. Op de Hoge Veluwe vlogen de vlinders op ongeveer één tot twee meter boven de grond, zeer snel, in een rechte lijn naar het zuiden. Ze vlogen zelfs over grote kale zandvlakten en leken zich niet veel aan te trekken van hoe het landschap eruitzag. De vlinders vliegen niet in groepen, maar individueel in een breed front. Er werden daar per minuut wel drie of vier langstrekkende atalanta’s gezien.

Later dit jaar zal klimop een belangrijke nectarleverancier voor atalanta worden (foto: Kars Veling)Op de invoersite Waarneming.nl werden op woensdag regelmatig trekkende atalanta’s gemeld. De meeste werden op de Veluwe gezien, met 120 vlinders langstrekkend bij Hoenderloo als topper. Maar van Noord tot Zuid, van Buitenpost tot Venlo en van Oost tot West, van Haaksbergen tot Gorinchem vlogen de atalanta’s. Zelfs tijdens een autorit over de snelweg werden er veel trekkende atalanta’s gezien. De trek gaat over een breed front en als je ziet wat er wordt gemeld zullen er op deze dag in totaal vele honderdduizenden over Nederland zijn getrokken. De atalanta is nog steeds veel aanwezig en zal nog zeker twee maanden kunnen worden aangetroffen op plekken waar nectar te halen is, dus bloeiende planten. Nu zijn koninginnenkruid, ijzerhard en struikheide nog goede leveranciers. Hemelsleutel, die nu in bloei begint te komen, speelt de komende weken een belangrijke rol. Later in het jaar zullen herfstaster en vooral klimop in trek zijn.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Henk Bosma & Kars Veling