Natuurberichten

Pagina 1248 van 1633 - 16324 Resultaten

De keizersmantel is sinds ongeveer 1980 verdwenen uit Nederland. Sinds die tijd komen nog wel regelmatig zwervers ons land binnen. Inmiddels zijn er echter zoveel meldingen, en ook jaren achtereen uit eenzelfde omgeving, dat..


Lees verder 26 november 2012   12 jaar oud
Ruthesparr's grondel, 2005, Oosterschelde

Aan het voorkomen, verdwijnen of gedrag van heel veel zeedieren kunnen we momenteel waarnemen dat de winter in aantocht is. De Ruthensparr’s grondel, een klein visje dat veel in de Oosterschelde voor komt, is daar een mooi..


Lees verder 25 november 2012   12 jaar oud
Wilde zwijnen in beukenbos, voor eenmalig gebruik

De wilde zwijnen gaan een moeilijke winter tegemoet. Doordat de beuken dit voorjaar niet, en de eiken nauwelijks bloeiden zijn er deze herfst weinig tot geen eikels en beukennoten gevormd. Aangezien wilde zwijnen voor hun..


Lees verder 25 november 2012   12 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, november 2012
Cepaea slakken

Slakken mogen in de ogen van mensen dan zeer traag bewegen, ze evolueren daarentegen razendsnel. Dit ontdekte evolutiebioloog Menno Schilthuizen van Naturalis Biodiversity Center aan de hand van de droogleggingsjaren van de..


Lees verder 24 november 2012   12 jaar oud
Veldleeuwerik

De melodieuze zanger van het akkerland zit in zwaar weer. Tellingen vanaf begin jaren zeventig laten zien dat de veldleeuwerik met 96 procent is afgenomen. In de steeds intensiever beheerde graslanden vindt de veldleeuwerik steeds..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud
Parelduiker

Jaarlijks sneuvelen er namelijk meer dan 200.000 zeevogels in visnetten.  Verschillende van deze vogelsoorten zijn bedreigd of hebben het erg moeilijk. Daarom oefende Birdlife gedurende elf jaar druk uit op het beleid  voor de..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud
Pissebedden vormen vaak groepjes op beschutte plekken

Er komt een ontelbaar aantal ongewervelde diertjes voor in elke tuin. Zij vormen het grootste deel van de biodiversiteit, zorgen voor afbraak van strooisel, bestuiving van bloemen en zijn voedsel voor allerlei grotere dieren. We..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud
Zoeken naar Rozenkever larven

Bij tapuiten en graspiepers komen embryonale afwijkingen voor. Bovendien komt tot dertig procent van de eieren niet uit. Zeer hoge dioxineconcentraties in de eieren lijken hier verantwoordelijk voor te zijn, zo blijkt uit eerder..


Lees verder 22 november 2012   12 jaar oud
Bruine eikenpage Satyrium ilicis

De Bruine eikenpage is een sterk achteruitgaande dagvlinder. Traditioneel wordt de soort in kaart gebracht door op zoek te gaan naar de volwassen vlinders. Die hebben echter een relatief kort vliegseizoen (juni-juli). Recent..


Lees verder 22 november 2012   12 jaar oud

De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Enkele soorten overleven deze koude periode als vlinder. Twee van deze soorten, dagpauwoog en kleine vos, komen regelmatig binnenshuis. Je kunt ze nu dus vinden op zolder of..


Lees verder 22 november 2012   12 jaar oud

Archief