Natuurberichten

Pagina 1247 van 1633 - 16324 Resultaten

Akkerhommel mannetje

Hommels uit kolonies die worden blootgesteld aan twee veel gebruikte pesticiden (een neonicotinoïde en een pyrethroide) gaan veel minder vaak op pad om voedsel te verzamelen en geraken veel vaker de weg kwijt. Dit zorgt ervoor dat..


Lees verder 29 november 2012   12 jaar oud
Lepista subconnexa

Opnieuw is er een nieuwe paddenstoel voor Nederland in het kustgebied gevonden: de Schijnridderzwam Lepista subconnexa. Hoewel deze paddenstoel in het buitenland regelmatig in bossen gevonden wordt, groeide hij hier in een..


Lees verder 29 november 2012   12 jaar oud
Eenmalig gebruik.
Lysibia nana parasiteert poppen van Cotesia glomerata (Nina Fatouros, www.bugsinthepicture.com)

Planten die door rupsen worden aangevallen, roepen de hulp in van sluipwespen met behulp van vluchtige geurstoffen die de plant aanmaakt in reactie op de vraatschade. Daarbij helpen sluipwespen de plant om van zijn vretende..


Lees verder 28 november 2012   12 jaar oud
Kleverig kikkerdrilwier

Wat groeit er op afgebroken takken in zuur, venig water, kleurt zeegroen en voelt aan als kikkerdril? Dat kan alleen maar een roodwier zijn, genaamd Veenkikkerdrilwier.Roodwieren verwacht je normaal alleen maar in zee. In meer dan..


Lees verder 28 november 2012   12 jaar oud
Kievit met jong, voor eenmalig gebruik

Net iets anders boeren kan verschil maken voor de kievit. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij het Brabants Landschap. Of de nieuwe maatregelen op grote schaal werken, is nog niet..


Lees verder 28 november 2012   12 jaar oud
Grote gele kwikstaart

In de broedtijd is de grote gele kwikstaart een soort van beken die vooral in Oost- en Zuid-Nederland is te vinden. Maar in de winter komt dit markante vogeltje ook in grote steden in het westen van het land voor. Langs grachten,..


Lees verder 27 november 2012   12 jaar oud
Ridderwasplaat

De tuinwijk ‘Floreal’ in Watermaal-Bosvoorde (Brussels Gewest) kwam de voorbije maanden al vaker in de media doordat de renovatie er moeizaam verloopt omdat er veel beperkingen worden opgelegd aan dit erfgoed. De site die 85 jaar..


Lees verder 27 november 2012   12 jaar oud

Met hun dikke witte vacht zien pasgeboren grijze zeehonden er knuffelbaar uit. Maar vergis je niet, hun ouders zijn Nederlands grootste wilde roofdieren. Die lange haren hebben de pups dan ook niet voor de aaibaarheid. Ze hebben..


Lees verder 27 november 2012   12 jaar oud
Bontbekplevier

“Acht vogelsoorten in Brabant hebben waarschijnlijk last van de uitstoot van stikstof door de veehouderij. De blauwborst, bontbekplevier, boomleeuwerik, dodaars, nachtzwaluw, roodborsttapuit en strandplevier hebben in de..


Lees verder 26 november 2012   12 jaar oud
ingekorven vleermuizenkolonie

Tijdens wintertellingen worden in Vlaanderen elk jaar meer Ingekorven vleermuizen geteld. Tellingen tijdens de zomermaanden schetsen echter een heel ander beeld. De soort lijkt sterk achteruit te gaan: de kraamkolonies in het..


Lees verder 26 november 2012   12 jaar oud

Archief