Natuurberichten

Pagina 1207 van 1634 - 16335 Resultaten

Gestreepte waterroofkever

Inventarisaties van planten en dieren leveren mooie soortenlijsten en trends op. Maar wat betekenen deze gegevens voor de kwaliteit van een gebied? Steeds vaker wordt gekeken naar de eigenschappen van deze soorten. Want wat..


Lees verder 9 mei 2013   11 jaar oud
De Tuinfluiter, een uitgesproken Afrika-trekker, doet het in Schotland beter, in Engeland niet (foto: Glenn Vermeersch)

Recent broedvogelonderzoek bracht aan het licht dat de afname van broedvogels in Engeland groter is dan in Schotland. Tot nu toe werd aangenomen dat de achteruitgang vooral werd beïnvloed door factoren in de Zuid-Europese en..


Lees verder 9 mei 2013   11 jaar oud
gescheperde schaapskudde

Begrazen is een zeer veel toegepaste beheermethode in heideterreinen. Het is vaak goed voor de heide en de planten die daar thuishoren, maar hoe zit dat met de typische dieren op de heide? Nieuw onderzoek brengt duidelijkheid:..


Lees verder 9 mei 2013   11 jaar oud
Grote aderbekerzwam

Paddenstoelenwerkgroep “de Noordkop” deed tijdens haar excursie op zaterdag 27 april in het recreatiegebied “Het Geestmerambacht' (Noord-Holland) een bijzondere ontdekking. Zij trof op de kale, lemige grond in een bosje grote..


Lees verder 8 mei 2013   11 jaar oud
Pallas eekhoorn

De Zoogdiervereniging is eind 2011 begonnen met het wegvangen van de uit Azië afkomstige Pallas’ eekhoorn. Deze invasieve soort heeft zich eind negentiger jaren van de vorige eeuw in de omgeving van Weert gevestigd na ontsnapt te..


Lees verder 8 mei 2013   11 jaar oud
Roodbuikpiranha

Op 6 mei hebben vissers in de slotgracht rond het Fort van Walem in Mechelen een Roodbuikpiranha bovengehaald. Het is de eerste keer dat een piranha in Vlaanderen wordt waargenomen in het wild. Het dier was 14 cm groot...


Lees verder 7 mei 2013   11 jaar oud
Duinwespenorchis - Epipactis helleborine subsp. neerlandica

De Werkgroep Europese Orchideeën (W.E.O.) heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van de Duinwespenorchis. Duinwespenorchis een echte ‘Nederlandse’ ondersoort die in Nederland beperkt is tot de kustregio; de verspreidingsgegevens zijn..


Lees verder 7 mei 2013   11 jaar oud
Nest zanglijsters

Eindelijk lente. De zon lokt iedereen buiten en een inspectie van de tuin is dan bij vele gezinnen een van de vaste gewoontes. Het gras krijgt een maaibeurt, de struiken worden gesnoeid en de haag geschoren. Logische, haast..


Lees verder 7 mei 2013   11 jaar oud

Reuzensterns vliegen ieder jaar van de Oostzee naar de westkust van het Afrikaanse continent. Voor een relatief kleine groep dient de Friese Makkumerzuidwaard als tussenstop. Maar het landschap werd steeds onaantrekkelijker voor..


Lees verder 7 mei 2013   11 jaar oud
Vijf exemplaren van de libellenbijtmug zittend op de vleugeladers van een vuurlibel.

Nederland is een nieuwe parasiet rijker. Tijdens veldwerk in De Weerribben is de libellenbijtmug in ons land aangetroffen. Deze soort behoort tot de familie van de knutjes en zuigt vocht uit de vleugels van volwassen libellen...


Lees verder 6 mei 2013   11 jaar oud

Archief