Voltallig gezin moet wijken voor snoeiwerken
Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]
Eindelijk lente. De zon lokt iedereen buiten en een inspectie van de tuin is dan bij vele gezinnen een van de vaste gewoontes. Het gras krijgt een maaibeurt, de struiken worden gesnoeid en de haag geschoren. Logische, haast therapeutisch werkjes in aanloop naar de zomer. Maar niet alleen mensen zijn in de lente volop aan het werk in de tuin.
In iedere tuin zit wel wat biodiversiteit verborgen: niet weinig mensen zijn fier wanneer een Egel, een broedend Roodborstje, een zeldzaam plantje of een rups van een vlinder hun volgehouden tuinwerk bekroond met het ‘biodiversiteitslabel’. Maar de werkjes die de tuin klaar moeten maken voor de zomer hebben soms ook nadelige effecten. Zo ontving Natuurpunt de laatste week enkele alarmerende telefoontjes dat er tijdens snoei- en scheerwerken een nest met eitjes of jongen uit de haag donderde. ”De eitjes zijn nog warm, wat moeten we doen?”.
Vogels besteden ieder jaar veel zorg aan het bouwen van hun nest. Logisch ook, het is de plaats waar ze hun jongen groot brengen. Het bouwen van dat nest en het leggen van de eieren vraagt bijzonder veel energie. Vele vogels houden het broeden dan ook voor bekeken als hun zorgvuldig gebouwde nest vernield geraakt. Bovendien laten nesten van zangvogels die op de grond vallen zich niet verplaatsen naar een struik in de buurt. Vermijden is dus de boodschap.
Voor je begint te snoeien, onderwerp je de struik of haag best even aan een grondige inspectie om te kijken of er geen vogels hun intrek hebben genomen. Nesten worden meestal gebouwd in de dichtere delen van de struik of haag, vaak op de kruising van verschillende takken waar hun nest de nodige ondersteuning vindt. Merel- of Zanglijsternesten zijn groot en dus gemakkelijk zichtbaar. Het kleinere mosnest van de Heggenmus zit echter keurig verborgen, vaak tot op manshoogte in een smalle conifeer. Ga voorzichtig te werk bij het openduwen van de vegetatie. Zie je een nest zitten, hou er dan rekening mee bij het snoeien en blijf op voldoende afstand.
Heb je een haag waar verschillende vogels in nestelen? Dan kan je best de snoeiwerken uitstellen tot in de late zomer. Tegen dan zijn de meeste vogels klaar met broeden en bestaat er minder kans dat je een nest vernielt tijdens de werkzaamheden. Bovendien kan je op die manier van de bloesems in het voorjaar genieten, wat ook de insecten ten goede komt. En last but not least vertraagt de groei van de planten op het eind van de zomer, wat ervoor zorgt dat je geen twee keer per jaar je haag moet snoeien. Zo levert dit voor iedereen een voordeel op!
Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie
Foto: Andy Vierstraete