Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 12 van 37 - 361 Resultaten

Ondanks het tegenvallende weer hebben vrijwilligers bij de eerste Nationale Schelpenteldag op zaterdag 25 maart meer dan 34.000 schelpen geteld op de Nederlandse stranden. Meer dan duizend enthousiaste deelnemers brachten met hulp..


Lees verder 1 april 2023   1 jaar oud
lindenspitskop

De app ObsIdentify maakt het mogelijk om op laagdrempelige wijze een steentje bij te dragen aan onze kennis van de biodiversiteit. Nieuwe waarnemers leren de natuur kennen en de verzamelde gegevens worden beschikbaar gesteld aan..


Lees verder 1 april 2023   1 jaar oud
Eikelmuis (Eliomys quercinus)

Eilandslaapmuizen zijn en waren veel groter dan de eikelmuis, hun tegenhanger op het vasteland. De aanname was altijd dat dit kwam door een verandering in hun eetpatroon, maar hun kaken vertellen een ander verhaal...


Lees verder 29 maart 2023   1 jaar oud
Het goudoogje (Chrysoperla carnea s.l.)

De verkiezingscampagne ‘Insect van het Jaar’ is weer losgebarsten. Vijf bijzondere inheemse insecten, elk vertegenwoordigd door een bekende Nederlander, dingen mee naar de felbegeerde titel. Het publiek kan tot 7 april via de..


Lees verder 25 maart 2023   1 jaar oud
Tekening van de uitgestorven zoogdieren van Sardinië: de dwergmammoet, een reuzenotter, het dwerghert, de hondachtige en de reuzenfluithaas.

Extreme eilandsoorten lopen een groter risico op uitsterven. Dit risico neemt toe wanneer de moderne mens aankomt op deze eilanden...


Lees verder 18 maart 2023   1 jaar oud

Waarnemingenplatforms helpen om de snelle verspreiding van de zuidelijke berkenmineermot in kaart te brengen. Het veranderende klimaat lijkt de verklaring voor de snelle uitbreiding...


Lees verder 4 maart 2023   1 jaar oud
schelpen tellen

Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 25 maart samen om de schelpenstand op de Nederlandse Noordzeekust in kaart te brengen. Kom naar een van de locaties op het strand en tel mee! ..


Lees verder 1 maart 2023   1 jaar oud

Orkaan Irma raasde in 2017 over het eiland Sint Maarten heen, waardoor honderden schepen zonken. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze scheepswrakken een schat aan koralen met zich meebrengen, waaronder ook invasieve soorten zoals..


Lees verder 11 februari 2023   1 jaar oud

Heb je je ooit afgevraagd wat voor plant- of diersoorten je om je heen ziet? Een mooie hagedis, bloem of zeeschildpad? Dit kan je nu gemakkelijk controleren door een foto te maken met je smartphone en deze foto te uploaden naar de..


Lees verder 6 februari 2023   1 jaar oud

Erwtenkrabbetjes komen voor in veel verschillende gastheer-soorten: mosselen, zeekomkommers, zee-egels, en ga zo door. Elk van deze micro-leefomgevingen heeft zijn eigen 'selectiedruk' – het ene erwtenkrabbetje kan beter leven in..


Lees verder 28 januari 2023   1 jaar oud

Archief