Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 10 van 37 - 361 Resultaten

Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   1 jaar oud
Turrubares vanaf Lalo

De ontbossing in de tropen gaat gestaag door, maar in Costa Rica laat een project zien dat het anders kan. Door een gebiedsgerichte aanpak met de dorpelingen is het regenwoud van Carara National Park weer verbonden met het..


Lees verder 3 juni 2023   1 jaar oud
De rivier de Berkel bij Zutphen.

Nederlandse natuurgebieden staan zwaar onder druk, waardoor zelfs algemene soorten als het konijn en de egel in aantallen afnemen. Vanuit zowel de EU als de VN zijn doelstellingen opgesteld om biodiversiteitsverlies te stoppen en..


Lees verder 27 mei 2023   1 jaar oud
Oeverplanten in de Leidse regio

Nederland heeft duizenden kilometers aan waterwegen en oevers. Deze overgangen van land naar water bieden veel kansen voor biodiversiteit. Maar benutten we deze kansen wel? Welke oevers zijn biodivers, en welke kunnen van een..


Lees verder 20 mei 2023   1 jaar oud
Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   1 jaar oud
Vangen van kevers (Pitnus longicornus) <1 mm

Tijdens veldwerk op Bonaire heeft een team van amateur-experts meer dan 500 soorten gevonden die nog niet eerder op het eiland waren aangetroffen. Ze vonden ook soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Komend jaar gaan STINAPA..


Lees verder 13 mei 2023   1 jaar oud
Waterkwaliteit meten

Experts roepen iedereen op om van 12 tot en met 15 mei mee te doen aan het wateronderzoek in de regio Alblasserwaard. Met hulp van omwonenden komen we gezamenlijk in korte tijd veel te weten over de waterkwaliteit in het gebied...


Lees verder 10 mei 2023   1 jaar oud
De met berken beplante 'Os en Paardenlaan' in Leiden, een voorbeeld van een straat met zeer sterk allergene bomen.

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..


Lees verder 10 mei 2023   1 jaar oud
Ensiger custoides

Garnalenonderzoekers Werner de Gier en Charles Fransen hadden een dilemma: de indeling van ‘hun’ groep van achttien tropische garnalensoorten, moest op de schop. De soorten komen allemaal uit tropische oesters, mossels en..


Lees verder 6 mei 2023   1 jaar oud
Appelbloesem in bloei

Naturalis doet onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen door heel Nederland. Bijenexperts hopen er met het Fruitige Bijtjes Onderzoek achter te komen of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze..


Lees verder 6 mei 2023   1 jaar oud

Archief