Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 10 van 18 - 178 Resultaten

Door de natuurinclusieve manier van boeren van Arie van Oosterom neemt de biodiversiteit in flora en fauna enorm toe.

Eerlijk is eerlijk, hij doet het vooral voor de weidevogels. Het aantal broedparen is in vijf jaar tijd verdubbeld. Maar de natuurinclusieve vorm van boeren van Arie van Oosterom zorgt ook voor een hoger grondwaterpeil. Hierdoor..


Lees verder 18 mei 2022   2 jaar oud
Tjiftjaf

Vandaag, 14 mei, is het Wereld Trekvogeldag. Een belangrijk moment om stil te staan bij de bijzondere soorten die jaarlijks honderden, zo niet duizenden kilometers afleggen. Wat zijn dit voor soorten? En waar trekken zij naartoe?..


Lees verder 14 mei 2022   2 jaar oud
Geulen dooraderen de schorren bij de Oosterschelde

Het snijden van zeegroente voor eigen consumptie is een generatie-oude traditie in Zeeland. Helaas gaat dat niet altijd goed samen met het beschermen van kwetsbare natuur. Daarom hebben verschillende terreinbeheerders, waaronder..


Lees verder 6 april 2022   2 jaar oud

Een bos aanleggen, dat doe je niet zomaar even. Het vraagt zorgvuldig afwegen: waar kan het, met welke bodem heb je te maken en hoe wordt het bos straks gebruikt. Boswachter ecologie Ruben Kluit vertelt erover in de rubriek..


Lees verder 2 april 2022   2 jaar oud
Tengere distel lead

Tijdens een vegetatie- en florakartering nabij het Heegermeer in Friesland is afgelopen jaar een nieuwe groeiplaats van de tengere distel ontdekt. De planten zijn gevonden op een dijktalud, dat deel uitmaakt van het natuurgebied..


Lees verder 9 maart 2022   2 jaar oud
Beukengal: op bladeren vind je vele soorten gallen, zoals deze van de beukengalmug

Het zoeken naar diersporen is veel belangrijker dan het lijkt. Dat vinden ervaren spoorzoekers Aaldrik Pot (provinciaal adviseur Staatsbosbeheer en specialist diersporen) en biologe en natuurgids Diliana Welink. In dit opiniestuk..


Lees verder 25 februari 2022   2 jaar oud
Slikken van Flakkee

Het gaat niet goed met de deltanatuur in Nederland. Meer ruimte en dynamiek, meer eb en vloed, meer zout- en zoetovergangen zijn nodig om de deltanatuur gezonder te maken. Hiervoor ontwikkelde Staatsbosbeheer de..


Lees verder 24 februari 2022   2 jaar oud
Mosselrif

De natuur onder water is lastig te zien. We weten er relatief weinig van met als gevolg dat we deze natuur minder duidelijk beschermen. Aan het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) is gevraagd een advies te geven over betere..


Lees verder 9 februari 2022   2 jaar oud
Noordwaard met bloeiende kattenstaart

Pal naast een van de belangrijkste deltanatuurgebieden van West-Europa, de Biesbosch, kreeg Staatsbosbeheer onlangs nóg eens honderden hectares deltanatuur in beheer. Het betreft overstroomgebied de Noordwaard. Waterveiligheid en..


Lees verder 4 februari 2022   2 jaar oud
Groep flamingo's op de Marker Wadden

Met maar liefst 3205 verschillende soorten dieren en planten op de teller, is het soortenteljaar 2021 in Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland) officieel afgerond. De eindstand is verrassend hoog, gezien de relatief jonge leeftijd..


Lees verder 12 januari 2022   2 jaar oud

Archief