Natuurberichten
Dossier: Stikstof
Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.Pagina 6 van 29 - 288 Resultaten
Op landgoed Lijftogtsheide bij Hengelo is afgelopen zomer schelpengruis uitgestrooid boven het bos om de bodem van calcium te voorzien. Het toedienen van kalk kan de verzuring van de bodem – die is ontstaan door een overschot aan..
Iedereen verwachtte veel paddenstoelen na de buien van vorige week.. Na een excursie met 28 deelnemers bleek het resultaat toch wat tegen te vallen, waarna sommigen besloten om op woensdag toch nog even in de duinen te gaan..
De verschillende partijen komen deze weken met hun verkiezingsprogramma’s naar buiten. Nu de eerste concepten verspreid worden is er nog één kans om vogels en natuur in de programma’s te verankeren: het indienen van amendementen...
Zwavelmelkzwam leeft in symbiose met volgroeide eiken op zandgrond. De soort heeft onder invloed van veranderende milieuomstandigheden zijn leefgebied aangepast van voedselarme eiken-berkenbossen naar lanen, parken en wegbermen...
De gemiddelde kritische depositiewaarde voor stikstof in Nederland ligt lager dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De waarde die aangeeft hoeveel stikstof de natuur aankan zonder dat er schade optreedt,..
Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer. Door geruchten over het verschijnen van vele boletensoorten besloten we een flinke fietstocht te maken naar in mijn ogen kansrijke locaties. De tocht naar een laan in Alkmaar eerder..
Een zoetgeurende paarse zee, over kilometers uitgestrekt. De heide op de Sallandse heuvelrug is na weken van regen tot volle bloei gekomen. Het ziet er gezond uit. Maar schijn bedriegt. “Het kost ontzettend veel werk om de heide..
Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..
Soms worden voormalige landbouwgronden weer veranderd in natuur, maar het omzetten van bemeste landbouwgrond in schrale natuur is niet eenvoudig. In 2017 bracht OBN daarom al een handreiking uit en die is nu herzien. De herziene..
Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..