Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 7 van 15 - 142 Resultaten

Els Alnus subcordata bloei Iran Kaukasus  Foto op 23 december 2017

De zeer hoge temperaturen vanaf 1 oktober zorgen ervoor dat hazelaars en elzen deze winter zeer vroeg in bloei komen. Het pollen van beide soorten kan met de kerstdagen bij droog weer voor hooikoortsklachten zorgen. Geeft u ook uw..


Lees verder 24 december 2017   6 jaar oud
Bloei hazelaar op 9 december 2017 in Ede in de sneeuw

Ondanks dat dit weekend de eerste sneeuw van het seizoen valt, staan de eerste hazelaars al in bloei. Mensen die gevoelig zijn voor hazelaarpollen kunnen vanaf nu dus al hooikoortsklachten krijgen. De zeer warme oktober en..


Lees verder 10 december 2017   6 jaar oud
Alsemambrosia langs de waterkant

Sommige invasieve exotische planten veroorzaken schade in het waterbeheer of natuurbeheer. Daarom worden ze vaak bestreden. Alsemambrosia kreeg die aandacht tot voor kort niet. Dat lijkt te veranderen nu blijkt dat de soort..


Lees verder 3 oktober 2017   7 jaar oud
Grassen in berm komen volop in bloei

De kans op hooikoortsklachten is tijdens het hemelvaartweekend groot. Door het zomers warme, zonnige weer bloeien grassen komende tijd massaal en wordt zeer sterk allergeen pollen verspreid. Doordat het droog blijft, neemt de..


Lees verder 24 mei 2017   7 jaar oud
Bloei grote vossenstaart

Diverse media waarschuwden afgelopen week dat zich deze week een graspollenexplosie zou voordoen. De waarschuwing komt echter een paar weken te vroeg omdat door de vrij koude aprilmaand de grasgroei beperkt is geweest. De eerste..


Lees verder 5 mei 2017   7 jaar oud
Berk in bloei

Door de zeer hoge temperaturen ontwikkelen berken zich snel en komen de eerste bomen in het zuiden al in bloei, waardoor mensen met een berkenpollenallergie hooikoortsklachten kunnen ervaren. Door de aanhoudende hoge temperaturen..


Lees verder 29 maart 2017   7 jaar oud
Zwarte els, Alnus glutinosa, bloei

Door de relatief hoge temperaturen komen elzenbomen nu op grote schaal in bloei. Het LUMC registreerde de afgelopen dagen een sterk oplopende elzenpollenconcentratie. Tegelijkertijd staan ook hazelaars volop in bloei...


Lees verder 23 februari 2017   7 jaar oud
Opkomende sneeuwklokje

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen geven het gevoel dat de voorlente begint. Sneeuwklokjes schieten uit de grond en de knoppen van de gele kornoelje zwellen op. Er zit echter vorst in de verwachting waardoor de voorlente..


Lees verder 4 februari 2017   7 jaar oud
Bloeiende hazelaar op 3 januari in Ede

Deze eeuw begon de hazelaar gemiddeld op 20 januari te bloeien. Dat is zo’n drie weken vroeger dan het gemiddelde van de eerste 16 jaar in de vorige eeuw. Momenteel komen geleidelijk de eerste hazelaars in bloei. Helpt u dit jaar..


Lees verder 6 januari 2017   7 jaar oud
Bloeiende hazelaar op 22 december 2016

De afgelopen dagen zijn de eerste hazelaars en elzen al in bloei gezien. Bij hooikoortspatiënten die allergisch zijn voor het pollen van deze bomen zouden nu al hooikoortsklachten kunnen ontstaan. Met de verwachte zeer hoge..


Lees verder 23 december 2016   7 jaar oud

Archief