Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 14 van 15 - 142 Resultaten

berk_bloei_AJH_van_vliet

Afgelopen week werden de eerste berkenpollen gevonden door de pollentelstations van het LUMC in Leiden en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Net als vorig jaar is dit iets later dan gemiddeld. Na hazelaar en els is de berk de..


Lees verder 10 april 2009   15 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Het aantal pollen dat door het Leids Universitair Medisch Centrum geteld wordt begint iets op te lopen. Het zijn vooral elzenpollen die nu door de lucht zweven. De elzenpollen zijn niet afkomstig van onze ‘eigen’ zwarte els maar..


Lees verder 21 januari 2009   15 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Een koude winterperiode staat voor de deur maar hooikoortspatiënten die last hebben van het pollen van de hazelaar moeten al weer rekening houden met hooikoortsklachten. Op diverse plaatsen zijn de eerste hazelaarstruiken al zeer..


Lees verder 25 december 2008   15 jaar oud
Olijfboom in tuin

De afgelopen week kwam in het nieuws dat in Otterlo een begin is gemaakt met de aanleg van de eerste olijfgaard van Nederland. Ook in tuinen zien we olijfbomen steeds vaker staan en op de tuinbeurzen zijn ze niet aan te slepen. De..


Lees verder 30 oktober 2008   16 jaar oud
Ambrosia Bloei

De afgelopen dagen zijn bij De Natuurkalender diverse waarnemingen van ambrosia binnen gekomen. Ook zijn de eerste ambrosiapollen van dit jaar aangetroffen in de twee pollenvallen van Nederland. Het is zeer waarschijnlijk dat de..


Lees verder 11 september 2008   16 jaar oud
Ambrosia Bloei

De hooikoortsplant alsemambrosia die zich de laatste jaren in Nederland lijkt uit te breiden is weer op diverse plaatsen aangetroffen. De planten hebben nog geen bloemen en produceren dus nog geen pollen. We verwachten dat, als de..


Lees verder 13 juli 2008   16 jaar oud
Bijvoet. Fotograaf: Arnold van Vliet

De komende weken gaat bijvoet bloeien. De eerste waarnemingen zijn gemeld bij de Natuurkalender, ook hebben het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis de allereerste pollen van dit jaar geteld. Bijvoet kan hooikoorts veroorzaken...


Lees verder 10 juli 2008   16 jaar oud
Kropaar. Foto Arnold van Vliet

Hooikoortspatiënten nemen te laat hun medicijnen in. Zij doen dat pas als de pollen in de lucht zweven, terwijl veel medicatie effectiever is als de patiënt al een aantal weken voor de start van het hooikoortsseizoen met het..


Lees verder 29 mei 2008   16 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het graspollenseizoen is de afgelopen week volop van start gegaan. Het aantal graspollen in de lucht zal de komende dagen verder toenemen. Met name in het zuiden van het land liggen de concentraties iets hoger dan normaal. Het..


Lees verder 14 mei 2008   16 jaar oud
Berk (ruwe) - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Op 30 maart telden de pollentelstations in Leiden en Helmond slechts 6 berkenpollen: de hoogste waarden van 2008 tot nu toe. Dit is veel minder dan normaal. Door het koude, natte weer zijn de berkenpollen laat dit jaar. ..


Lees verder 4 april 2008   16 jaar oud

Archief