Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 25 van 63 - 626 Resultaten

Vorig jaar was het goed toeven voor bijenwolven in de Ooijpolder. Deze graafwesp, die op honingbijen jaagt, slaapt en nestelt in zelfgegraven gangen. Op één plek werden vorige zomer tweeduizend overnachtingsholen van..


Lees verder 14 augustus 2022   2 jaar oud
Toendravegetatie in Rosenbergdalen, Edgeøya, met veel mos in verschillende schakeringen groen. In de donkergroene vegetatie rechtsonder groeit veel poolwilg (Salix polaris, minuscule dwergstruiken met donkergroene blaadjes). De grasachtigen en andere kruiden zijn al overwegend in herfstkleuren van verschillende schakeringen bruin.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden razendsnel, sneller dan elders in de wereld. Edgeøya, een eiland in het oosten van Spitsbergen, is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Tijdens een recente expeditie..


Lees verder 13 augustus 2022   2 jaar oud
lege vlinderstruiken

De telefoon bij De Vlinderstichting rinkelt continu en op sociale media zijn de klaagzangen ook talrijk. “Waar zijn de vlinders”? “Mijn tuin staat vol bloeiende vlinderstruiken, maar er is geen vlinder op te zien”. En inderdaad..


Lees verder 5 augustus 2022   2 jaar oud
Wespen op zoetigheid

De verwachting dat het een goed wespenjaar zou worden komt uit. Op veel plaatsen zijn de nesten nog in ontwikkeling en moet de piek van de overlast nog komen. Om de fascinerende sociale wespen wat beter te leren kennen staan in..


Lees verder 5 augustus 2022   2 jaar oud
Mannetje bosbeekjuffer

De bosbeekjuffer leeft bij natuurlijke, schone beekjes en profiteert van beekherstel. Na ruim een eeuw afwezigheid, komt hij nu ook weer voor in de omgeving van Boxmeer. Dankzij maatregelen in de Oeffeltse Raam. De plannen voor..


Lees verder 28 juli 2022   2 jaar oud
Tropical Storm

De effecten van klimaatverandering zijn al duidelijk zichtbaar op de Nederlands Caribische eilanden. Dit jaar lanceerde de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) een Klimaatactieplan voor Caribisch Nederland. Dit plan geeft..


Lees verder 27 juli 2022   2 jaar oud
Gaffellibel - primair

In juli 2021 werden we opgeschrikt door berichten van hevige regenval in België, Duitsland en ons eigen Limburg. Hele dorpen kwamen blank te staan en rivieren traden buiten hun oevers. Ook de Roer en de Swalm, de riviertjes in..


Lees verder 21 juli 2022   2 jaar oud
Meisje drinkend uit drinkfontijn

Het is heet deze week. Temperaturen boven de 30 graden en zelfs boven de 35°C worden niet uitgesloten. Waar wordt het heet, en waar kan je juist afkoeling vinden? Je leest het hier...


Lees verder 19 juli 2022   2 jaar oud

De discussie rondom de kwaliteit van natuurgebieden en biodiversiteit wordt momenteel volledig gedomineerd door de stikstofproblematiek. Maar daarbij vergeten we de waterkringloop, die een hele belangrijke rol speelt in de natuur...


Lees verder 18 juli 2022   2 jaar oud
Gewone huissteekmug Culex pipiens

Van de in oktober ingestuurde steekmuggen was 71% een huissteekmug, 28% een wintersteekmug en 1% een malariamug. Maar 1,5% had bloed gedronken, beduidend minder dan de eerdere vangsten in de winter. Om beter zicht te krijgen op..


Lees verder 18 juli 2022   2 jaar oud

Archief