Natuurberichten
Dossier: Diersporen
Om te bepalen of bepaalde dieren in een gebied voorkomen kun je letten op sporen van dieren. Pootafdrukken in sneeuw of zand, knaagsporen of uitwerpselen. Onderstaande natuurberichten helpen je bij het herkennen van zeer uiteenlopende diersporen.Pagina 5 van 7 - 62 Resultaten
Pootafdrukken, eet- en prooiresten, holen, nesten, uitwerpselen en braakballen… Annemarie van Diepenbeek uit Veghel weet er álles over. Ze staat dan ook bekend als de ‘moeder der spoorzoekers’ en inspireert anderen door middel van..
Wolven zijn terug op de Veluwe. Veel mensen zijn hier enthousiast over en helpen ons met het doorgeven van (mogelijke) meldingen van wolven en sporen van wolven. Helaas worden vaak, onder de beste bedoelingen, wolvendrollen mee..
Op The High Tech Campus in Eindhoven zijn ottersporen gevonden. De sporen werden in februari ontdekt in een laagje sneeuw. Deskundigen hebben inmiddels bevestigd dat het daadwerkelijk om ottersporen gaat. De prenten zijn gevonden..
Door een aangenomen motie van D66 in de Gelderse Provinciale Staten wordt het provinciebestuur opgeroepen om werk te maken van actieve monitoring van wolven om inzicht te krijgen in het gedrag en de verblijfplaatsen van..
De 'Struikrover' is een speciale buis waarmee marters met een wildcamera gefotografeerd of gefilmd kunnen worden. De methode is opzienbarend omdat we nu voor het eerst alle soorten marters op eenvoudige wijze kunnen volgen. De..
Wildcamera’s worden op allerlei verschillende manieren ingezet voor het inventariseren van marterachtigen. Voor met name wezel zijn marterboxen effectief. Toch duiken er soms ook grotere martersoorten op in de speciaal voor kleine..
Deze winter is er een aantal keer sneeuw gevallen en dat biedt kansen. Hoe herken je de sporen van vossen, dassen, zwijnen en reeën? Sporendeskundige Annemarie van Diepenbeek vertelt het verhaal achter de sporen in de sneeuw. ..
Iedereen die naar buiten gaat komt wel eens sporen van wilde dieren tegen. De meest herkenbare sporen zijn voetafdrukken. Prenten noemen we die. Prenten van hoefdieren vind je meestal op zachte ondergrond zoals op een zandpad in..
De das staat niet bekend als een dagactief dier, al blijkt uit de camerabeelden van volgdedas.nl dat ze in de middaguren regelmatig even de burcht verlaten. Hoe dan ook, de kans op een live ontmoeting met een das blijft doorgaans..
Naar het dieet van dassen is veel onderzoek gedaan. En ook al is de das een alleseter, in de Nederlandse situatie lijken regenwormen een groot deel van het jaar favoriet. Dassen hebben echter een neusje om over te schakelen op..