Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 67 van 72 - 711 Resultaten

Predatie kleine modderkruiper

Wel een zeer bijzondere vangst deed Dirk Platvoet afgelopen najaar in de Baakse Beek bij Ruurlo. Voor Stichting EIS deed hij daar onderzoek naar de amphipoden (vlokreeftjes) van Nederland, toen hij een gevlekte Amerikaanse..


Lees verder 17 januari 2010   15 jaar oud
Mara

Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan? ..


Lees verder 12 december 2009   15 jaar oud
dikkopelrits

In een vijver in Neede (GLD) is een zich voortplantende populatie dikkopelritsen ontdekt. Deze vissoort komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Waarschijnlijk is de dikkopelrits door de handel in vijvervissen vanuit Amerika in..


Lees verder 6 december 2009   15 jaar oud
Begrazing prunus
Foto: Joop Mourik

In Zuid-Kennemerland woedt Amerikaanse vogelkers in alle hevigheid. Deze beruchte exoot is al decennia lang een plaag in cultuurbossen, maar vestigt zich de laatste jaren ook snel en massaal in duingebieden...


Lees verder 18 november 2009   15 jaar oud
RAVONdag

De landelijke themadag van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 november 2009 in Nijmegen. De dag staat in het teken van exoten en de gloednieuwe atlas ‘De amfibieën..


Lees verder 12 november 2009   15 jaar oud
cameraval legt Pallas eekhoorn vast

Minister Verburg gaat de handel en het bezit van de drie exotische eekhoornsoorten grijze eekhoorn, Pallas’ eekhoorn en Amerikaanse voseekhoorn verbieden. Deze drie eekhoorns kunnen een bedreiging vormen voor de inheemse rode..


Lees verder 10 november 2009   15 jaar oud
kesslersgrondel

Op de kribben in het Pannerdens kanaal leven enorme hoeveelheden exotische grondels. Op een kort traject van 5 meter werden er onlangs maar liefst minstens 23 geteld. In de meeste gevallen bleek het om de kesslersgrondel te gaan...


Lees verder 4 oktober 2009   15 jaar oud
Amerikaanse Venusschelp in oosterschelde

De Amerikaanse venusschelp hoort niet thuis op de Nederlandse kust. Toch wordt deze grote exotische schelp steeds vaker op ondiepe plaatsen in de Oosterschelde aangetroffen. Het worden er niet alleen steeds meer maar er worden ook..


Lees verder 3 oktober 2009   15 jaar oud
Hanepoot-en -straatliefdegras
Foto: Gertie Papenburg

Dit is de tijd dat het platteland, zeker op de zandgronden, gedomineerd wordt door maïs. Ongetwijfeld hebt u zich er ook wel eens over verwonderd dat maïsakkers tot ver in het seizoen zo’n lege indruk maken, om dan in heel korte..


Lees verder 23 september 2009   15 jaar oud
De Amerikaanse brulkikker van Sint-Oedenrode

De Amerikaanse brulkikker is in de jaren zeventig en tachtig veel verkocht door tuincentra voor het houden in tuinvijvers. Omdat ze niet geschikt bleken vanwege hun vraatzucht en oorverdovende gekwaak zijn ze in grote aantallen..


Lees verder 20 september 2009   15 jaar oud

Archief