Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 67 van 70 - 697 Resultaten

Inktviszwam
Clathrus archeri
H.A.Huijser

Ook onder de paddenstoelen kennen we exoten: soorten die bewust of onbewust zijn ingevoerd in Nederland. Veel van hen behoren tot de stinkzwammen. Sommigen worden maar een enkele keer gezien; anderen vestigen zich permanent. Meld..


Lees verder 21 augustus 2009   15 jaar oud
Larve essenprachtkever

Al sinds 2002 worden in de Verenigde Staten en Canada op grote schaal bomen aangetast door de Aziatische essenprachtkever. In Europa komt deze kever niet voor. Of moeten we zeggen: nòg niet? Tijdige melding van aantastingen zijn..


Lees verder 16 augustus 2009   15 jaar oud
Waterwaaier
Foto: Wim Weijs

Sinds enkele jaren is er vanuit het natuurbeleid veel aandacht voor invasieve exoten. Hiermee duiden we planten en dieren aan die vanuit het buitenland in Nederland zijn geintroduceerd en zich snel weten uit te breiden. Vooral..


Lees verder 5 augustus 2009   15 jaar oud
Grote modderkruiper

Sinds de jaren 90 hebben zich al zeven nieuwe vissoorten in ons land gevestigd. Op korte termijn zullen er waarschijnlijk nog een aantal volgen. Naast verspreiding vanuit andere landen via grote rivieren als de Rijn speelt de..


Lees verder 26 juli 2009   15 jaar oud
Grote waternavel. Fotograaf onbekend. Foto komt van Wikipedia en mag vrij en ongelimiteerd gebruikt worden.

Het aantal exotische waterplanten, vissen en andere dieren in Nederlandse sloten, plassen en rivieren neemt snel toe. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het bewust en onbewust uitzetten van de nieuwe soorten, meeliften met de..


Lees verder 10 juli 2009   15 jaar oud
Syberische grondeekhoorn. Cameraval Zoogdiervereniging

Ten zuidoosten van Weert kwam enkele jaren de Siberische grondeekhoorn voor. Buurtbewoners hadden het beestje in 2007 en 2008 echter alleen als verkeersslachtoffer gezien. Het leek erop dat de soort niet meer voorkwam. Tot de..


Lees verder 29 juni 2009   15 jaar oud
Donaubrasem gadget

Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..


Lees verder 25 juni 2009   15 jaar oud
Pallas eekhoorn

De afgelopen vijf jaar zijn er al negen exotische eekhoornsoorten in Nederland in het wild gesignaleerd. Sommige van hen kunnen een bedreiging vormen voor de inheemse rode eekhoorn. Daarom pleit de Zoogdiervereniging bij minister..


Lees verder 6 juni 2009   15 jaar oud
Reuzenberenklauw - bloeiwijze
Foto: Ruud van der meijden

Exoten staan de laatste jaren erg in de belangstelling, vooral als zij zich invasief gedragen. In het kader van de Wereldbiodiversiteitsdag werd er onlangs ook weer speciale aandacht aan deze groep besteed. Reuzenberenklauw is..


Lees verder 1 juni 2009   15 jaar oud
snoekbaars

Door toegenomen handel in vissen en (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen - als gevolg van verschillende factoren kunnen er talloze nieuwe vissoorten in..


Lees verder 28 mei 2009   15 jaar oud

Archief