Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 60 van 70 - 697 Resultaten
Mediterrane planten zijn bij ons in trek als tuin-, kas- of kamerplant. Olijven en Palmen bijvoorbeeld gaan hier vlot over de toonbank. Is er vraag, dan is er handel en dus worden de planten met containers vol aangevoerd. Daarmee..
De laatste jaren worden op laanbomen steeds vaker korstmossen gevonden die meegelift zijn vanuit boomkwekerijen in zuidelijk Europa. Het gaat bijna altijd om heel jonge bomen die on-Nederlands rijk met korstmossen begroeid zijn...
Ze zijn net zo nauw aan de mens verbonden als onze honden en katten. Alleen niet zo welkom als huisdier: zilvervisjes. Ze zijn meestal te zien op wat vochtige warme plekken in huis, zoals rond het toilet of onder plantenpotten...
In de Oosterschelde komt sinds ruim tien jaar een opvallende spons voor. Hij kan tot enorme afmetingen uitgroeien en overwoekert op veel plaatsen de bodem van de Oosterschelde. Behalve in de Oosterschelde was hij sinds 1996 ook en..
In Gouda is vorige week door twee waarnemers de Copaxa lavendera gezien in de Slagenbuurt. Het gaat om een vlinder uit Mexico, die hier met materialen is ingevoerd. De grote en opvallende vlinder is al eerder in Nederland..
Uit de laatste update van de vogelnamenlijst van de Dutch Birding Association blijkt dat de mijlpaal van 500 waargenomen vogelsoorten in Nederland in 2010, het Jaar van de Biodiversiteit, is bereikt. Het tellen is niet zo..
Het Jeneverbesbekertje is een echte winterpaddenstoel die vooral te vinden is op jeneverbessoorten die in tuinen worden aangeplant. Zodra de sneeuw verdwenen is, komen de eerste exemplaren tevoorschijn. In Nederland is de..
Afgelopen weekend vond de landelijke slaapplaatstelling van Halsbandparkieten plaats. De telling is onderdeel van het SOVON-project Meetnet Slaapplaatsen dat één keer per jaar wordt georganiseerd. Net als vorig jaar ging het om..
In het kader van 'signalering exoten' zoekt de Zoogdiervereniging naar waarnemingen van exotische herten zoals sikahert en muntjak. Het sikahert blijkt zich te kunnen inkruisen met ons edelhert. In Schotland is dit al op grote..
Voor exotische paddenstoelen hoeft u niet ver weg. Ga naar een kas, of naar Burgers’ Bush. Met de exotische planten zijn exotische schimmels meegelift, en zo krijgt u dicht bij huis tropische paddenstoelen te zien...