Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 42 van 70 - 697 Resultaten

Walnootboorvlieg Rhagoletis completa

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..


Lees verder 19 augustus 2016   8 jaar oud
Alpenweide

Voortdurend worden er in Nederland onopzettelijk zaden uit andere landen aangevoerd. Ze komen mee als verontreiniging met bulktransporten van granen of andere zaden, in zaaigoed, vogelvoer of in de potgrond van kamerplanten...


Lees verder 17 augustus 2016   8 jaar oud
Europese Atlantische steur (Acipenser sturio)

De Europese Atlantische steur is de grootste zoetwatervis van Nederland. Deze trekvis is bekleed met beenplaten, heeft roodbruine ogen, brengt zijn leven deels in zoet en deels in zout water door en kan maar liefst 3,5 meter lang..


Lees verder 7 augustus 2016   8 jaar oud
wasbeer

De waterhyacint, wasbeer, Amerikaanse rivierkreeft en 34 andere uitheemse soorten gaan in de ban. EU-lidstaten zijn vanaf vandaag verplicht soorten op de zogeheten Unielijst te weren en bestrijden...


Lees verder 4 augustus 2016   8 jaar oud
geraniumblauwtje primair def

Het geraniumblauwtje is een zeldzame vlinder die niet eens elk jaar in Nederland wordt gemeld. Afgelopen vrijdag zat er een in een tuin in Bilthoven en ook de dag erna werd hij daar gezien. Het kan zijn dat, door het vrij lang..


Lees verder 28 juli 2016   8 jaar oud
Taiwanese rattenslang - eenmalig gebruik

Met de ontdekking van een nest met 6 eieren langs de spoorweg in Kuringen bij Hasselt (België) staat het onomstotelijk vast: de Taiwanese rattenslang plant zich voort vlak bij Nederland. Dankzij het opwarmende microklimaat langs..


Lees verder 11 juli 2016   8 jaar oud
Braam spec

Cassytha pubescens, een parasitaire klimplant die ook bekend staat als 'duivelstouw', blijkt hét redmiddel bij uitstek om er Europese invasieve exoten als Brem, Braam en Gaspeldoorn tegen te houden. Kan de Australische ervaring..


Lees verder 3 juli 2016   8 jaar oud
Bastaardmodderkruiper

In 2015 werd bij genetisch onderzoek ontdekt dat er in Nederland naast de kleine modderkruiper ook hybride kleine modderkruipers voorkomen. Inmiddels is het onderzoek naar de verspreiding, herkomst en herkenning van deze..


Lees verder 29 juni 2016   8 jaar oud
Pijlsnel vliegen de parkieten in de schemering naar hun slaapplaats

In de grote steden in West-Nederland is de Halsbandparkiet een normale verschijning geworden. Een nieuwe studie van het Europese onderzoeksnetwerk Parrotnet, waaraan ook Sovon meedoet, laat zien dat de soort ook aan een opmars..


Lees verder 25 juni 2016   8 jaar oud
Reuzenberenklauw

Afgelopen week bereikten twee jonge jongens het nieuws nadat zij brandwonden hadden opgelopen na contact met een Reuzenberenklauw. Deze invasieve exoot komt in vrijwel heel Nederland voor, en daar blijft het waarschijnlijk niet..


Lees verder 21 juni 2016   8 jaar oud

Archief