Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 42 van 72 - 711 Resultaten

Rhododendron ponticum ssp baeticum

De Pontische rododendron is een prachtige struik die haar oorsprong kent in zuidwestelijk en zuidoostelijk Europa. Vanwege de bloemen en dekking voor wild werd de plant in de 18e eeuw massaal aangeplant op landgoederen in..


Lees verder 23 januari 2017   8 jaar oud
Marionfyfea adventor. Deze platworm is in 2016 beschreven op basis van dieren uit Nederland.

Exotische landplatwormen worden met potplanten naar Europa vervoerd en kunnen zich soms buiten handhaven. Deze vraatzuchtige wormen worden tot 50 cm lang en zijn moeilijk te bestrijden. Omdat ze regenwormen eten vormen ze een..


Lees verder 15 januari 2017   8 jaar oud
Petrorhagia nanteuilii, Schoorl

Onze wilde flora is de laatste decennia flink in beweging. Het aantal nieuwe soorten dat zich in Nederland weet te vestigen neemt gestaag toe. Onder deze nieuwkomers blijken ook dubbelgangers van een aantal zeldzame soorten te..


Lees verder 8 januari 2017   8 jaar oud
Roodrugspin

Incidenteel worden gevaarlijke exotische spinnen geïmporteerd in Nederland. Een voorbeeld hiervan is een aantal roodrugspinnen dat twee jaar geleden uit Australië met torpedo-onderdelen op de marinekazerne in Den Helder terecht..


Lees verder 12 december 2016   8 jaar oud
Bloeiwijze Bleek cypergras (Eragrostis virescens)

Dit najaar zijn er drie zeer zeldzame soorten Liefdegras waargenomen: Stinkend liefdegras, Bleek liefdegras en Eragrostis albensis. Bleek Liefdegras is nog niet eerder in Nederland waargenomen. Deze éénjarig soorten zijn alle drie..


Lees verder 24 november 2016   8 jaar oud
Detail watercrasulla

De exoot watercrassula breidt zich langzaam maar onstuitbaar uit in Nederland. Het verwijderen van deze plantensoort is vrijwel onmogelijk, maar de plant lijkt te kunnen worden bestreden op ecosysteem-niveau, door de..


Lees verder 23 november 2016   8 jaar oud
Kwabaal

Overijssel heeft vissen veel te bieden. Van de kleine bronbeken in het oosten tot aan de Overijsselse Delta in het noordwesten; bijna alle soorten van het Nederlandse zoete water komen er voor. Het boek De vissen van Overijssel..


Lees verder 17 november 2016   8 jaar oud
Groot wespennest op zolder

De afgelopen dagen waren er nog volop wespen te zien en werden er nog nesten vol met larven waargenomen. Dit is bijzonder voor eind oktober en begin november. Wij gaan er altijd van uit dat van ‘onze’ wespen alleen de koningin..


Lees verder 5 november 2016   8 jaar oud
gestippelde tweedraadkokerworm

Exotische soorten gedragen zich in nieuwe gebieden erg verschillend. Sommige exoten worden nauwelijks opgemerkt, andere zijn plotseling in hoge aantallen aanwezig. Een nieuwe exotische worm duikt nu plotseling massaal op in de..


Lees verder 23 oktober 2016   8 jaar oud
Wisent op de Veluwe snoeit Amerikaanse vogelkers VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zowel op de Veluwe als in de Maashorst zitten de wisenten stevig aan de Amerikaanse vogelkers. De hele zomer lang werden geregeld struikjes met de kop kapot gewoeld, waarbij centimeters dikke takken en stammen afbreken. Vaak..


Lees verder 16 oktober 2016   8 jaar oud

Archief