Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 22 van 37 - 365 Resultaten

Brand vlakbij

Het was overal in het nieuws in augustus en september: de enorme bosbranden in Zuid-Amerika. Vele duizenden hectares zijn verbrand en kostbare natuurgebieden werden verwoest. Honderden brandweermannen en boeren in Paraguay werkten..


Lees verder 31 oktober 2019   5 jaar oud
Heerlijkheid Beek - Kastanjedal

In het Kastanjedal (bij het Gelderse Beek-Ubbergen) nam Geldersch Landschap & Kasteelen, in samenwerking met de Bosgroepen, afgelopen jaar ingrijpende herstelmaatregelen. Het dal herbergt een bijzonder bronnenbos dat steeds verder..


Lees verder 30 oktober 2019   5 jaar oud
klimaatstress - primair

Klimaatverandering gaat gepaard met toenemende extremen als droogte, maar ook hevige regen. Wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we ermee omgaan? Voor de dagvlinders van drie provincies is de klimaatstress bepaald. Voor twee op de..


Lees verder 24 oktober 2019   5 jaar oud

Het is in het herfstbos momenteel zo gek nog niet, want tijdens paddenstoelenexcursies worden flink wat paddenstoelen gerapporteerd. Vooral in het westen van het land is veel regen gevallen. Er wordt gezegd dat in het binnenland..


Lees verder 9 oktober 2019   5 jaar oud
Knikkend nagelkruid

Knikkend nagelkruid is een zeer zeldzame, kwetsbare plantensoort die op de Rode Lijst staat. Er is nog slechts een handjevol natuurlijke populaties te vinden in Nederland. De Bosgroepen, WUR en FLORON werken samen met..


Lees verder 5 oktober 2019   5 jaar oud
Kristalchampignonparasol

Tijdens een paddenstoelenexcursie van Paddenstoelenstudiegroep 'De Noordkop' naar het Heilooërbos bij Alkmaar afgelopen zaterdag, werd de zeldzame Kristalchampignonparasol gevonden. De locatie van de vondst is een humusrijke berm..


Lees verder 27 september 2019   5 jaar oud
Bloeiende Amerikaanse vogelkers in grove dennenbos.

Bestrijden, uitfaseren of integreren en gelijktijdig het bos weerbaarder maken? Belangrijke vragen die boseigenaren en bosbeheerders zichzelf stellen als het gaat om de Amerikaanse vogelkers. Welke beheerkeuzes passen bij welk..


Lees verder 25 september 2019   5 jaar oud
Kruipend exemplaar van de nieuwe landnaaktslak, gebaseerd op het grote lange mantelschild op de rug, mogelijk Drusia valencienni

Landslakken en droogte gaan niet goed samen. Maar hoe zit het dan met geïmporteerde zuidelijke slakken, die droogte gewend zijn? Kunnen die makkelijker bij ons 'aanslaan'? Misschien helpt een dit voorjaar in ons land ontdekte..


Lees verder 22 september 2019   5 jaar oud
Kamferalant berm

Menig berm kleurt momenteel geel door onder andere Bezemkruiskruid en de wilde variant van Pastinaak. Beide soorten lijken dit jaar in grotere aantallen te verschijnen dan eerdere jaren. Vermoedelijk profiteren ze van de warmte en..


Lees verder 17 september 2019   5 jaar oud
klein geaderd witje - primair

We zien dit jaar opvallende verschillen in het voorkomen van de vier soorten ‘witte’ koolwitjes in Nederland. De hete en droge zomer van vorig jaar pakte voor het klein geaderd witje negatief uit, terwijl groot koolwitje en klein..


Lees verder 16 september 2019   5 jaar oud

Archief