Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 42 van 52 - 516 Resultaten

Zingend mannetje roodmus

Bioloog Midas Dekkers schreef met zijn boek Rood een lofzang op roodharige vrouwen. Eén ding vergat hij te melden: dat roodkoppige mannetjes in de vogelwereld helemáál spannend zijn. Dan hebben we het over de roodmus, waarvan het..


Lees verder 14 juni 2013   11 jaar oud
Docementaire living on the edge

VARA’s Vroege Vogels TV zendt vandaag en volgende week dinsdag de documentaire 'Living on the Edge' van Vogelbescherming Nederland uit. Deze documentaire toont de relatie tussen trekvogels en mensen. Prachtige natuurbeelden van..


Lees verder 4 juni 2013   11 jaar oud
Zwarte wouw bij Breskens

De zwarte wouw, wereldwijd een van de meest verspreide roofvogelsoorten, lijkt zich eindelijk ook in Nederland als broedvogel te vestigen. Dat gaat niet van een leien dakje, want broedpogingen worden niet altijd doorgezet en..


Lees verder 31 mei 2013   11 jaar oud
Noordse stern, www.freenatureimages.eu

Een noordse stern die in de zomer van 2011 in een kolonie in Groningen werd ‘geloggerd’ blijkt een jaar later meer dan 90.000 kilometer te hebben gevlogen: via Nieuw-Zeeland naar de Zuidpool en weer terug. Dat schrijven Ruben..


Lees verder 28 mei 2013   11 jaar oud
GPS-loggerdata van mannetje blauwe kiekendief Focko, 2012/2013.

Met de data van GPS-loggers van twee blauwe kiekendieven uit Oost-Groningen is er unieke kennis verworven over de overwintering van blauwe kiekendieven. In juli 2012 rustte Werkgroep Grauwe Kiekendief een broedend blauwe..


Lees verder 23 mei 2013   11 jaar oud
eenmalig gebruik

Het is lente. Overal zie je bloemen en jong groen. Een groepje vogelaars heeft daar geen aandacht voor. Zij kijken naar een saaie bruine akker. Opgewonden wijzen ze naar een punt in de verte. ’Daar, naast die kluit links van dat..


Lees verder 15 mei 2013   11 jaar oud
De Tuinfluiter, een uitgesproken Afrika-trekker, doet het in Schotland beter, in Engeland niet (foto: Glenn Vermeersch)

Recent broedvogelonderzoek bracht aan het licht dat de afname van broedvogels in Engeland groter is dan in Schotland. Tot nu toe werd aangenomen dat de achteruitgang vooral werd beïnvloed door factoren in de Zuid-Europese en..


Lees verder 9 mei 2013   11 jaar oud

Reuzensterns vliegen ieder jaar van de Oostzee naar de westkust van het Afrikaanse continent. Voor een relatief kleine groep dient de Friese Makkumerzuidwaard als tussenstop. Maar het landschap werd steeds onaantrekkelijker voor..


Lees verder 7 mei 2013   11 jaar oud
Vinken op trek

In de afgelopen dagen trokken verschillende vogelsoorten in opvallend grote aantallen door Nederland. Overwinterende kokmeeuwen en kolganzen kozen de afgelopen dagen uit om naar het noorden te trekken. Op dinsdag trokken er meer..


Lees verder 12 april 2013   11 jaar oud
Trekkende kokmeeuwen

Afgelopen zaterdag zagen trektellers heel veel Kokmeeuwen overvliegen. Dit jaar is een latertje voor deze vogels. De voorjaarstrek van de Kokmeeuw speelt zich in normale tot zachte voorjaren vooral rond half maart af...


Lees verder 10 april 2013   11 jaar oud

Archief