Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 31 van 52 - 516 Resultaten

Pijlstaart

Met zijn lange nek en zijn lange staartpennen is de pijlstaart ongetwijfeld de sierlijkste eend van ons land. Het is nu de beste tijd om hem te zien; over een paar weken zijn vrijwel alle pijlstaarten vertrokken naar de..


Lees verder 22 maart 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

De laatste decennia is onze nationale vogel de grutto zeldzaam geworden. Veel Nederlanders hebben er nog nooit een gezien. Komend weekend is daarom door Vogelbescherming en Vroege Vogels uitgeroepen tot ‘Welkom Grutto Weekend’. In..


Lees verder 15 maart 2016   8 jaar oud
Sijzen op trek

Weleens een groepje sijzen zien vliegen? Vogelaars noemen het ‘dansen’ wat zo’n groepje doet. In compacte groepjes zwieren ze met hoge snelheid door de lucht. Momenteel zijn er opvallend veel sijzen te vinden in ons land. Ze..


Lees verder 11 maart 2016   8 jaar oud
Platalea leucorodia. Lepelaar

Ze zijn er weer! De eerste lepelaars zijn in de Texelse broedkolonie in de Muy aangekomen. Ook in de Geul zijn al lepelaars gezien. Meestal arriveren de vroegste vogels eind februari in de broedkolonie. Pas in mei komt de laatste..


Lees verder 8 maart 2016   8 jaar oud
watervogels in Marokko

Voor trekvogels is het Middellandse Zeegebied een soort mijnenveld. Ze moeten heelhuids illegale jacht, hoogspanningskabels en windturbines zien te trotseren. Vogelbescherming spant zich, samen met BirdLife Partners, in om de..


Lees verder 1 maart 2016   8 jaar oud
Lepelaar

Na een lange reis uit het zuiden zijn de eerste lepelaars weer terug in vogelparadijs Waverhoek en het naastgelegen natuurgebied Botshol. De natuurgebieden van Natuurmonumenten, in gemeente de Ronde Venen, bieden ieder jaar een..


Lees verder 29 februari 2016   8 jaar oud
Klapekster

Sinds 2011 bezoeken klapeksters bijna jaarlijks De Staart tijdens hun migratie naar het zuiden. Deze winter van 2015 is er voor het eerst ook sprake van overwintering. De klapekster profiteert hier van de aanwezige najaar- en..


Lees verder 21 december 2015   8 jaar oud
Corvus cornix. Bonte kraai

Bonte kraaien. Ze zijn tegenwoordig een zeldzame verschijning in het Nederlandse winterlandschap, maar dat is niet altijd zo geweest. Een dikke halve eeuw geleden overwinterden ze misschien nog met honderdduizenden in ons land. Nu..


Lees verder 18 december 2015   8 jaar oud
Turdus pilaris. Kramsvogel

Het lijkt erop dat we in Nederland in de winter steeds minder vogels uit het hoge noorden van Europa zien. Dat geldt niet alleen voor watervogels, waarvoor dit fenomeen al bekend is, maar ook voor gewone soorten als kramsvogel en..


Lees verder 11 december 2015   8 jaar oud
Brandganzen

Trekvogels zitten wereldwijd in de knel omdat veel leefgebieden waar ze op hun trekroutes voedsel zoeken of rusten niet of nauwelijks worden beschermd. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Science. Ook veel..


Lees verder 8 december 2015   8 jaar oud

Archief