Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 3 van 52 - 516 Resultaten

Dwerggans, kolganzen en brandgans

Speciaal voor vogelaars die hun kennis willen bijspijkeren of verdiepen heeft Sovon de online Water- en wintervogelcursus ontwikkeld. In tien lessen leer je door middel van zelfstudie meer dan honderd vogelsoorten herkennen die je..


Lees verder 28 juni 2024   4 mnd oud

Buizerd of wespendief? Een bekend en berucht duo op het gebied van determinatie. Onder goede omstandigheden of met veel ervaring zijn ze goed te onderscheiden. Naast dat ze dus niet altijd makkelijk te herkennen zijn, hebben..


Lees verder 1 juni 2024   5 mnd oud
Grutto's

De Portugese regering ziet definitief af van Montijo als locatie voor een nieuw vliegveld bij Lissabon. Dat is goed nieuws voor de honderdduizenden vogels die in de monding van de Taag broeden, foerageren en rusten tijdens de..


Lees verder 24 mei 2024   5 mnd oud
Vanaf eind april mogen we de eerste gierzwaluwen weer verwachten

De eerste gierzwaluw van het jaar ontdekken is voor veel mensen een bijzonder moment. Met hun onvoorstelbare leven in de lucht, waarbij ze de eerste jaren van hun leven non-stop vliegen, zijn gierzwaluwen buitengewone..


Lees verder 7 mei 2024   6 mnd oud
Braamsluiper Saxifraga

Veel soorten zangvogels die in Afrika overwinteren, arriveren dit jaar een stuk eerder massaal in Nederland. Braamsluipers, nachtegalen en bonte vliegenvangers werden minstens een week eerder dan normaal al in flinke aantallen..


Lees verder 19 april 2024   7 mnd oud
roodstuitzwaluw

Zwaluwen zijn terug — welke soorten ken jij? En zoek in het zuiden naar de bijzondere wolzwever...


Lees verder 18 april 2024   7 mnd oud
koekoek

Koekoeken steken de Sahara over en grootste zeenaaktslak van Nederland legt eieren...


Lees verder 31 maart 2024   7 mnd oud
Steppekiekendief

Om in Nederland een steppekiekendief te zien, hoef je in tegenstelling tot voor veel andere schaarse soorten niet naar de kust. Met enig geluk kun je er ook een in het binnenland langs zien komen. De beste perioden zijn de..


Lees verder 22 maart 2024   7 mnd oud
Salix caprea. Boswilg

Boswilg bloeit en eenden in beweging...


Lees verder 7 maart 2024   8 mnd oud
Red Knot (Calidris canutus islandica) in the breeding grounds.

Klimaatverandering kan het verschijnen van insecten in noordelijke landen aan het eind van de winter vervroegen. Broedvogels die vanuit het zuiden aankomen, kunnen hierdoor te laat komen om van de insectenpiek te profiteren, als..


Lees verder 27 februari 2024   8 mnd oud

Archief