Natuurberichten
Dossier: Vogeltrek
In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 28 van 53 - 526 Resultaten
Kieviten die in het voorjaar pal naast elkaar broeden, kunnen wel een paar duizend kilometer uit elkaar overwinteren. Dat ontdekte een onderzoeksteam van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en een Friese citizen..
Steppekiekendieven zijn sinds een aantal jaren als doortrekker in zowel het voor- als najaar flink in aantal toegenomen. In de wintergebieden zien we echter geen toename. Naar de ecologische context kunnen we alleen maar gissen,..

Grauwe Kiekendieven vliegen in een jaar tussen de 35.653 en 88.049 kilometer. Onderzoekers uit drie Europese landen beschrijven in een wetenschappelijke publicatie in Biology Letters de verschillen in dagelijks afgelegde afstanden..

Een volwassen mannetje Grauwe Kiekendief sloeg in 2012 een migratie over en bleef de hele zomer in West-Afrika. Dit is de enige keer in twaalf jaar zenderonderzoek dat we een overzomering meemaakten bij een volwassen vogel...
Het broedgebied van Arctische trekvogels zoals de brandgans verandert rap door versnelde opwarming rond de pool. Alleen als ze de klimaatverandering kunnen voorspellen, blijken ze die te kunnen bijbenen. Een team van het..

Afgelopen donderdag 6 april is de eerste jonge Grote Stern van bijna drie jaar oud met een kleurring aangekomen in de kolonie ‘Wagejot’ (onder beheer bij Natuurmonumenten) op Texel. Dit jong heeft bij de geboorte een kleurring om..

De Grutto is de nationale vogel van Nederland en komt deze dagen weer terug op Nederlandse bodem na een reis van duizenden kilometers. Daarom is aanstaand weekend het Welkom Grutto Weekend. Het is voor grutto's elk jaar onzeker in..

Er is erg weinig bekend over de aanwezigheid van Velduilen in de Sahel, laat staan over hun dieet. Voor het eerst zijn daar braakballen verzameld en uitgeplozen, met een interessant menu als uitkomst: tot vleermuizen aan toe!..

De Velduil is een soort die is aangewezen op onvoorspelbare voedselbronnen, net als de Ruigpootbuizerd en de Blauwe Kiekendief. Het ene jaar kan een piekjaar zijn van hun belangrijkste prooi, de Veldmuis, een jaar later kan die..

Het voorjaar is in aantocht. In Nederland merken we dat aan terugkerende grutto’s, de zang van merels en de eerste witte kwikstaarten bij de boerderijen. Maar ook voor de langeafstandtrekkers in Afrika komt het voorjaar eraan. De..