Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 97 van 127 - 1266 Resultaten

Muggenval

In het voorjaar van 2011 heeft Wageningen University in een aantal tuinen muggenvallen geplaatst. Dagelijks werd bepaald hoeveel muggen er in de val zaten en welke soorten het waren. We troffen vooral de huissteekmug aan en..


Lees verder 4 november 2012   12 jaar oud
Kleine groene sabelsprinkhaan

De Grote groene sabelsprinkhaan is een van onze grootste sprinkhanen. Sinds kort heeft hij er een klein broertje bij, nu deze zomer ook de Kleine groene sabelsprinkhaan voor het eerst in Vlaanderen opdook. Waarschijnlijk kwam deze..


Lees verder 2 november 2012   12 jaar oud

De vliegtijd van libellen en vlinders is de afgelopen jaren met meer dan een week vervroegd. Het eerder verschijnen heeft te maken met hogere temperaturen door de verandering van het klimaat. De gegevens zijn verzameld door..


Lees verder 11 oktober 2012   12 jaar oud
Hoogveen in Estland

Herstel van hoogveen blijkt op veel plaatsen mogelijk. Dit is de hoopgevende conclusie van beheerders, onderzoekers en beleidsmakers na een drukbezochte bijeenkomst in Nijmegen gisteren. De sleutel ligt voornamelijk in een..


Lees verder 3 oktober 2012   12 jaar oud
Edgar Kesteloot

Klimaatverandering staat nog maar een paar jaar stevig op de politieke agenda. Maar al in de jaren '50 van de vorige eeuw trok Edgar baron Kesteloot het land rond met lezingen over het thema...


Lees verder 26 september 2012   12 jaar oud
Kiezelsprinkhaan in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven hebben specialisten van de sprinkhanenwerkgroep Saltabel een nieuwe sprinkhaansoort voor Vlaanderen ontdekt: de kiezelsprinkhaan. Het dier rukt al jaren op naar het noorden, en is uiteindelijk tot bij ons..


Lees verder 25 september 2012   12 jaar oud
Beuk bladverkleuring

Naast weersomstandigheden zijn er nieuwe aanwijzingen dat veel rupsenvraat het moment waarop bladeren verkleuren kan vertragen...


Lees verder 23 september 2012   12 jaar oud
gele berk gadget

We zitten al twee weken in de meteorologische herfst. Hoe staat het eigenlijk met de herfst in de natuur? Wat zou je nu moeten kunnen zien?..


Lees verder 14 september 2012   12 jaar oud
Deze habitatkaart van de Noordzee voor jonge schol (zo’n 25 cm groot) laat zien dat sinds 1989 de kustzones van rood (= hoge potentiële groeisnelheid jonge schol) naar geel (= lage groeisnelheid) en lokaal naar groenblauw (= negatieve groeisnelheid) zijn verkleurd. Het recent ontwikkelde model toont aan dat de kustzones vanaf 2002 een ongeschikte habitat is voor jonge schol van deze grootte.

Door klimaatverandering stijgt de temperatuur van het zeewater. Dit heeft effect op de verspreiding van de vissoorten schol en tong in de Noordzee. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR en het Koninklijk Nederlands Instituut voor..


Lees verder 5 september 2012   12 jaar oud
Ambrosia Bloei

De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn recent waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter...


Lees verder 2 september 2012   12 jaar oud

Archief