De juweelzweefvlieg Caliprobola speciosa

Nieuwe spin ontdekt tijdens 1000-soortendag in het Roerdal

EIS Kenniscentrum Insecten
26-AUG-2013 - Tijdens de, door EIS-Nederland georganiseerde, jaarlijkse 1000-soortendag begin juni zijn zoals gewoonlijk weer meer dan duizend soorten insecten, spinnen en andere ongewervelden gevonden. Daaronder ook enkele heel bijzondere, zoals het dubbelknotsje, een spin die in omringende landen al voorkomt maar in Nederland nog niet eerder was gevonden. En de zeer zeldzame juweelzweefvlieg, boomslankmier en gemarmerde oogspanner.

Bericht uitgegeven door EIS-Nederland [land] op [publicatiedatum]

Tijdens de, door EIS-Nederland georganiseerde, jaarlijkse 1000-soortendag begin juni zijn zoals gewoonlijk weer meer dan duizend soorten insecten, spinnen en andere ongewervelden gevonden. Daaronder ook enkele heel bijzondere, zoals het dubbelknotsje, een spin die in omringende landen al voorkomt maar in Nederland nog niet eerder was gevonden. En de zeer zeldzame juweelzweefvlieg, boomslankmier en gemarmerde oogspanner.

Op 8 juni organiseerde EIS-Nederland in samenwerking met het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, Staatsbosbeheer, het Limburgs Landschap en waarneming.nl de jaarlijkse 1000-soortendag. Tijdens een zonovergoten dag namen ruim 100 mensen deel aan een twintigtal excursies in diverse gebieden in het prachtige Roerdal.De resultaten van de inventarisatie-inspanningen komen langzaam binnen. Het streefgetal van 1000 is zoals elk jaar inmiddels weer gehaald. Op waarneming.nl zijn tot nu toe bijna 1100 soorten ingevoerd. Daarbuiten zijn bij EIS-Nederland inmiddels lijstjes binnengekomen met ruim 350 soorten. Ook moeten er nog diverse groepen met behulp van de microscoop gedetermineerd worden.

De juweelzweefvlieg Caliprobola speciosa (foto: Tim Faasen)

Kevers
Onder de kevers is in ieder geval een loopkeversoort die al sinds het begin van de vorige eeuw niet meer werd aangetroffen in Nederland en überhaupt pas vijf maal werd gevangen in ons land. In 2012 werd tijdens de 1000-soortendag in het aan het Roerdal grenzende Nationale Park De Meinweg ook al een nieuwe boktor voor Nederland ontdekt. Het aantal nieuwe en herontdekte keversoorten dat de laatste tijd in Nederland wordt gevonden is groot. Evenals dat het geval is bij verschillende andere insectengroepen, is van diverse keversoorten inmiddels bekend dat ze de laatste decennia met een noordwaartse opmars bezig zijn.

Boomslankmier
De vorig jaar voor het eerst sinds 68 jaar in de omgeving Roermond in de Meinweg aangetroffen boomslankmier (Temnothorax affinis) werd in 2013 ook gevonden in de Turfkoelen, De Muitert én de Linnerheide! In Nederland is deze soort pas in januari 1994 ontdekt in Zuid-Limburg. Later is in diverse museumcollecties aanvullend historisch materiaal opgedoken. Blijkbaar vormt De Meinweg - Roerdal een heftig bolwerk voor deze extreem zeldzame soort.

Juweelzweefvlieg
Dat lijkt ook het geval voor de juweelzweefvlieg (Caliprobola speciosa). In Nederland is deze zweefvlieg zeer zeldzaam in Zuid-Limburg en de omgeving van Groesbeek. De eerste Nederlandse waarneming komt uit 1968 bij Rijckholt onder Gronsveld. De laatste jaren worden regelmatig exemplaren gezien bij Groesbeek en in Zuid-Limburg. Vorig jaar werd de ernstig bedreigde soort ook gezien in De Meinweg en nu dus wederom in het Roerdal (zie ook het onderstaande filmpje).

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Gemarmerde oogspanner
Op het Landgoed Klein Paarlo kwam tijdens het nachtvlinderen een spectaculaire soort op het laken. De gemarmerde oogspanner (Cyclophora pendularia) is bekend van slechts 30 waarnemingen uit Limburg. De soort werd in 1968 en 1969 gevangen in het naburige Vlodrop maar werd nog nooit gezien in het Roerdal. Sinds 1980 worden alleen waarnemingen van deze zeer zeldzame soort gedaan in de Peel.

Dubbelknotsje
Last but not least werd een nieuwe spin voor Nederland verzameld. Het dubbelknotsje (Theonina cornix) was reeds bekend uit de ons omringende landen maar nog niet eerder in Nederland gevonden.

Tekst: Ed Colijn, EIS-Nederland
Film: Roy Kleukers, EIS-Nederland
Foto: Tim Faasen, Ecologica