Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 82 van 127 - 1266 Resultaten

Corvus cornix. Bonte kraai

Bonte kraaien. Ze zijn tegenwoordig een zeldzame verschijning in het Nederlandse winterlandschap, maar dat is niet altijd zo geweest. Een dikke halve eeuw geleden overwinterden ze misschien nog met honderdduizenden in ons land. Nu..


Lees verder 18 december 2015   8 jaar oud
zwartvlekwinteruil

Hoewel het al half december is zijn er de afgelopen weken, met de hoge temperaturen, toch zo’n twintig soorten nachtvlinders doorgegeven aan Waarneming en Telmee. Ze worden gezien tegen bomen en struiken en bij lichtbronnen, zoals..


Lees verder 15 december 2015   8 jaar oud
Bloeiende hazelaar op 9 december 2015 terwijl hij nog in blad staat

Door de zeer hoge temperaturen van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars al weer, weken eerder dan normaal. Met verwachte temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond de kerst al in bloei staan en..


Lees verder 15 december 2015   8 jaar oud
Vliegenorchis

Begin november trof Mark Meijrink bladrozetten aan van de Vliegenorchis. Normaliter worden bladrozetten van deze zeldzame orchidee pas medio december boven de grond aangetroffen...


Lees verder 11 december 2015   8 jaar oud
Vanellus vanellus. Kievit met jongen

Het leefpatroon van planten en dieren verschuift steeds vaker als gevolg van klimaatverandering. Dat valt op te maken uit de indicatoren die het CBS beheert. Vooral de groei- en bloeiperiode van planten verschuift naar een eerder..


Lees verder 11 december 2015   8 jaar oud
Levendbarende hagedis

Met de klimaattop in Parijs op de achtergrond zoomt Natuurpunt in op de gevolgen van de opwarming van de aarde in de komende decennia. Reptielen, en in het bijzonder de levendbarende hagedis, krijgen het erg moeilijk. Meer zelfs..


Lees verder 7 december 2015   8 jaar oud
Intact hoogveen

Door de waterhuishouding in veengebieden te herstellen, komen er minder broeikasgassen vrij en kan CO2 vastgelegd worden. Natuurherstel in venen draagt daarmee bij aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Maatregelen in de..


Lees verder 4 december 2015   8 jaar oud
Kaasjeskruiddikkopje

Nu, in de aanloop naar de klimaattop in Parijs, is het weer zeer actueel: klimaatverandering. Inmiddels is er geen twijfel meer of het klimaat verandert, maar we weten nog lang niet precies welke gevolgen dit zal hebben op planten..


Lees verder 29 november 2015   8 jaar oud

De veenbodems in het westen en noorden van het land dalen steeds verder, met name als gevolg van ontwatering voor de landbouw. De combinatie bodemdaling en zeespiegelstijging leidt tot sterk verhoogde risico’s op overstromingen,..


Lees verder 11 november 2015   9 jaar oud

De eerste week van november heeft veel vlinderwaarnemingen opgeleverd. Naast de gebruikelijke late gasten, die nu nog meer aanwezig waren dan normaal, was er ook een melding van heideblauwtje. Deze vlinder is nog nooit zo laat in..


Lees verder 9 november 2015   9 jaar oud

Archief