Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.Pagina 43 van 132 - 1318 Resultaten

Een hermelijn is midden in de zomer prachtig bruin met een witte buik en zwarte staartpunt, maar in het najaar verandert de vacht in spierwit. De staartpunt blijft onveranderd zwart. Een mooie manier om in de winter minder op te..

Klimaatverandering raakt ons allemaal. Recent onderzoek laat zien dat klimaatverandering nu al leidt tot meer sterfte door hitte. Zelf word je misschien vaker geconfronteerd met extreme buien, en ondergelopen straten als gevolg...
Door de mens aangelegde bouwwerken zoals golfbrekers en aanlegsteigers komen steeds vaker voor in mariene kustgebieden. In de loop van de tijd vestigt zich zeeleven, zoals koralen, op deze bouwwerken. Zo ontstaan er kunstmatige..

“Het landbouwroer moet om”, dat zegt Marieke Karssen van Voedsel uit het bos. Hier zijn alternatieve landbouwvormen voor beschikbaar, maar hoe zien die eruit? Wat gaan ze precies verbeteren aan de bodem, de biodiversiteit en het..

Het klimaat begint langzaam maar zeker te veranderen. Hittegolven lijken al meer een vast zomers fenomeen te worden, afgewisseld met periodes met zware regenval. Er zijn maar weinig paddenstoelen die het uithouden onder deze..

Rood dooiermos is door zijn felle kleur een opvallende verschijning op zonnig gesteente. De laatste jaren neemt de soort flink toe. In Maastricht werd die toename gemeten met een liniaal: de diameter van het korstmos is namelijk..

Klimaatverandering laat het aantal hittegolven in Nederland toenemen. Kokkels schijnen hier niet goed tegen te kunnen; in de zomers van 2018, 2019 en 2020 was er sprake van massale sterfte tijdens zo’n hittegolf. Hoe worden de..

Klimaatverandering heeft invloed op alles: de menselijke gezondheid, bedreigde diersoorten en onze leefgebieden. Het terugdringen van de wereldwijde uitstoot van broeikassen is een hele uitdaging, maar als we onze krachten..

We willen tot 2030 in de provincie Gelderland 1700 hectare nieuw bos planten, zo staat te lezen in ons bomen- en bosbeleid. Sinds het verschijnen van deze strategie hebben we de eerste hectares bos geplant: 3,5 hectare in Epe...

‘Vroeger’ was de term junidip algemeen bekend onder de vlinderaars. De voorjaarsgeneraties van veel vlinders waren over hun hoogtepunt of helemaal weg en de zomergeneraties waren er nog niet. De laatste jaren is die dip verschoven..