
Argusvlinders, waar zijn ze nog te vinden?
De VlinderstichtingSinds het begin van het meetnet in 1992 is deze soort met maar liefst 98 procent achteruitgegaan. Op de droge graslanden in het binnenland is de soort zelfs helemaal verdwenen, maar ook in de huidige kernpopulaties in het westen van het land gaat het slecht met de argusvlinder. Vorig jaar was de derde generatie in september wat groter en mogelijk dat de soort weer iets hersteld is.
Om te kijken waar de soort nog wél voorkomt, maar ook om te kijken waar de soort niet gezien wordt terwijl er wel gezocht is, is het belangrijk gestandaardiseerde tellingen te doen. Met deze gegevens kunnen de bestaande populaties beter beschermd worden, maar kan er ook onderzocht worden wat de oorzaken zijn van het verdwijnen van de soort op andere locaties. En het leukste is: u kunt hier heel makkelijk mee helpen door te tellen!
Tel je mee?
Meetellen tijdens het argusvlindertelweekend kan heel eenvoudig via zogeheten flextellingen via de apps Butterflycount, Live-atlas of Observation van Waarneming.nl. Al deze apps zijn gratis te gebruiken en heel belangrijk: ze houden bij waar de telling plaatsvindt (voor Observation moet daarvoor wel de 'Sessie' gebruikt worden). Tijdens zo’n telling telt u op een rustig wandeltempo de argusvlinder (en eventuele andere vlinders) die u ziet. Wanneer de telling geüpload wordt, is het overzichtelijk waar er allemaal geteld is in Nederland, waar argusvlinders zijn gezien, maar ook waar ze niet zijn gezien.
Langer meetellen!
Ook na het argusvlindertelweekend zijn tellingen super waardevol! Blijf dus vooral tellingen doen op plekken waar argusvlinders (misschien) voorkomen. Woon je in de provincie Friesland? Dan zijn er meer activiteiten rondom de argusvlinder.
Tekst: Koen Verhoogt en Gerdien Bos, De Vlinderstichting
Beeld: Kars Veling