Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 30 van 132 - 1314 Resultaten

Droog grasland

Dat het droog is in Nederland weten we. Dat de planten daar last van hebben ook. Maar in welke mate en waar precies is nu ook te zeggen middels satellietbeelden uit de Groenmonitor.nl. Deze laten zien dat het grasland op dit..


Lees verder 24 augustus 2022   2 jaar oud
Duizendblad in droog grasveld

De zomers worden warmer en droger. Langere perioden met hittegolven en droogte worden het nieuwe normaal. Als gevolg van de vele weersextremen van de afgelopen jaren zien we een mediterranisering van onze flora. Er zijn winnaars..


Lees verder 23 augustus 2022   2 jaar oud
Tiny Forest header

Weet jij een stuk ongebruikte grond in de buurt dat vraagt om een beetje groen? Of heb je in je eigen tuin een stukje ‘over’? Overweeg een Tiny Forest: een boost voor de biodiversiteit en een koeler, aangenamer klimaat. In de..


Lees verder 19 augustus 2022   2 jaar oud
Toendravegetatie in Rosenbergdalen, Edgeøya, met veel mos in verschillende schakeringen groen. In de donkergroene vegetatie rechtsonder groeit veel poolwilg (Salix polaris, minuscule dwergstruiken met donkergroene blaadjes). De grasachtigen en andere kruiden zijn al overwegend in herfstkleuren van verschillende schakeringen bruin.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden razendsnel, sneller dan elders in de wereld. Edgeøya, een eiland in het oosten van Spitsbergen, is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Tijdens een recente expeditie..


Lees verder 13 augustus 2022   2 jaar oud
Wespen op zoetigheid

De verwachting dat het een goed wespenjaar zou worden komt uit. Op veel plaatsen zijn de nesten nog in ontwikkeling en moet de piek van de overlast nog komen. Om de fascinerende sociale wespen wat beter te leren kennen staan in..


Lees verder 5 augustus 2022   2 jaar oud
Tropical Storm

De effecten van klimaatverandering zijn al duidelijk zichtbaar op de Nederlands Caribische eilanden. Dit jaar lanceerde de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) een Klimaatactieplan voor Caribisch Nederland. Dit plan geeft..


Lees verder 27 juli 2022   2 jaar oud
Waterral

Nederland bestond vroeger voor een groot deel uit dikke veenpakketten. Daar is nog maar weinig van over. En wát er over is, ligt vaak droog. Met bodemdaling, droogte en de uitstoot van broeikasgassen tot gevolg. Het roer kan om,..


Lees verder 26 juli 2022   2 jaar oud
Spitsbergen

Afgelopen woensdag vertrok de Nederlandse wetenschappelijke expeditie SEES vanuit Spitsbergen per schip naar het eiland Edgeøya. Net als na de vorige editie zal de kennis die de onderzoekers meebrengen nieuwe inzichten bieden,..


Lees verder 19 juli 2022   2 jaar oud
Meisje drinkend uit drinkfontijn

Het is heet deze week. Temperaturen boven de 30 graden en zelfs boven de 35°C worden niet uitgesloten. Waar wordt het heet, en waar kan je juist afkoeling vinden? Je leest het hier...


Lees verder 19 juli 2022   2 jaar oud
De Grensmaas bij Bunde

Klimaatverandering heeft grote effecten op de natuur. Dit geldt zeker voor de grote rivieren. Extreme weersomstandigheden zorgen het ene moment voor droogte, het andere moment juist voor wateroverlast. Flora en fauna moeten zich..


Lees verder 13 juli 2022   2 jaar oud

Archief