Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 122 van 127 - 1266 Resultaten

Kiemplantje van ambrosia. Gemaakt op 19 juni 2009 Ritsema bosweg te Wageningen

De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal..


Lees verder 26 juni 2009   15 jaar oud
Klimopbremraap
Foto: Gertie Papenburg

De klimopbremraap is aan zijn nieuwe bovengrondse seizoen begonnen. Vanaf begin juni tot in september vormt de klimopbremraap zijn markante bloeistengels. ..


Lees verder 22 juni 2009   15 jaar oud
Otiorhynchus meridionalis, snuitkever

Nederland is weer een nieuw invasief plaaginsect rijker: de snuitkever Otiorhynchus meridionalis. Deze uit het Middellandse Zeegebied afkomstige kever werd gevonden in de binnentuin van een appartementencomplex in Maastricht, waar..


Lees verder 19 juni 2009   15 jaar oud
Eikenprocessierups in processie

De afgelopen dagen zijn voor het eerst eikenprocessierupsnesten aangetroffen in vier gemeenten in Drenthe: Meppel, Hoogeveen, Uffelte en Havelte. Hiermee breidt de rups zich weer verder naar het noorden uit. De gevonden locaties..


Lees verder 14 juni 2009   15 jaar oud
bastaardkikker

Juni is de topmaand voor de groene kikkers. Dit jaar werden ze door de warme aprilmaand eerder actief dan in jaren waarin de lente wat trager op gang kwam. Nu wordt er volop gekwaakt en gepaard en de eerste eiklompjes zijn..


Lees verder 11 juni 2009   15 jaar oud
Zoete kers

Dit weekend zijn de eerste Hollandse kersen te verkrijgen. Dit is ongeveer twee weken vroeger dan het gemiddelde van de laatste jaren. De op een na warmste lente ooit (alleen 2007 was nog warmer) hebben voor een snelle..


Lees verder 7 juni 2009   15 jaar oud
nachtzwaluw www.ivnvechtplassen.org

Het gaat buitengewoon goed met de nachtzwaluw in Veluwezoom. Waar in 1980 nog vijftien broedparen werden geteld in het Nationaal Park telt de Vogelwerkgroep Arnhem nu tachtig broedparen. De steeds droger en warmer wordende zomers,..


Lees verder 4 juni 2009   15 jaar oud
Gekroonde ringsprietslak met eisnoer

De eerste waarneming van de gekroonde ringsprietslak aan de Nederlandse kust stamt uit 1992. Pas sinds 1998 wordt deze fraaie en kleurrijke zeenaaktslak jaarlijks in kleine aantallen in de Oosterschelde aangetroffen. In de eerste..


Lees verder 31 mei 2009   15 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

Op diverse plaatsen in het land hebben de eikenprocessierupsen zich voor de derde keer verveld en bereiken daarmee hun vierde larvale stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende microscopisch kleine brandharen ontwikkelen en..


Lees verder 17 mei 2009   15 jaar oud
Wikipedia, publiek domein

De eerste struiken van de gewone vlier staan in bloei. We verwachten de piek van de eerste vlier bloeiwaarnemingen komende week. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar en twee weken later dan in 2007. Vroeger bloeide de vlier pas..


Lees verder 10 mei 2009   15 jaar oud

Archief