Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 120 van 127 - 1266 Resultaten

Levendbarende hagedis juveniel

De levenbarende hagedis was een algemeen voorkomende reptielensoort in Nederland. Nu verliest hij snel terrein. Vrijwilligers van het Meetnet Reptielen van RAVON onderzoeken jaarlijks 277 trajecten. De meeste resultaten laten..


Lees verder 10 september 2009   15 jaar oud
Paardenkastanje vrucht, wikipedia, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0. 476x357 pixels

De eerste rijpe kastanjes van de witte paardenkastanje zijn gesignaleerd. Het tijdstip waarop de eerste kastanjes rijp zijn, is de laatste jaren duidelijk vervroegd als gevolg van het warmer wordende klimaat. Vroeger kon je vanaf..


Lees verder 4 september 2009   15 jaar oud
Straatwolfsmelk detail

Ook lekker op vakantie geweest in Zuid-Europa? Grote kans dat u onbewust planten of dieren mee naar huis heeft genomen. Straatwolfsmelk is zo’n verstekeling, die bovendien in opgewarmd Nederland een gespreid bedje vindt. ..


Lees verder 26 augustus 2009   15 jaar oud
Scholekster vliegend

De afgelopen 70 jaar overwinterden veel Nederlandse trekvogels steeds dichterbij hun broedgebied dan daarvoor. Volgens onderzoeker Marcel Visser van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) komt dit zeer waarschijnlijk..


Lees verder 20 augustus 2009   15 jaar oud
This image comes from the book Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas (Natural history of the birds of central Europe) of 1905 or his earlier works. The copyrights for those books have expired and this image is in the public domain.(wikipedia)

Klimaatverandering kan de levenscycli van de koekoek en zijn gastheren verstoren. Dit blijkt uit een artikel dat onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Biology Letters’ verscheen. Voor dit onderzoek is gekeken naar de..


Lees verder 17 augustus 2009   15 jaar oud
kransmuur habitus

Momenteel is in diverse steden, met name in het westen van het land, kransmuur te zien. Een klein eenjarig mediterraan plantje dat als een soort struikje tussen het plaveisel groeit. Kransmuur houdt erg van het stadsklimaat. ..


Lees verder 17 augustus 2009   15 jaar oud
Tijgerspin gadget, Wikipedia, Publiek Domein

Begin augustus ontdekte een vrijwilligster van natuurmonumenten een tijgerspin in het Elsburger Onland tijdens het opnemen van de waterstanden aldaar. De tijgerspin, die ook wel wespspin genoemd wordt, komt oorspronkelijk voor in..


Lees verder 10 augustus 2009   15 jaar oud
kaasjeskruiddikkopje-veling-klein

Dit voorjaar werd voor de eerste maal sinds 1953 een kaasjeskruiddikkopje gezien in Zuid-Limburg. Inmiddels vliegt de tweede generatie en er zijn al meerdere meldingen, zelfs van ei-afzettende vrouwtjes! ..


Lees verder 8 augustus 2009   15 jaar oud
Steekmug

Als gevolg van globalisering komen nieuwe soorten muggen en knutten makkelijker dan voorheen ons land binnen, bijvoorbeeld via importproducten. Zo wordt in Nederlandse kassen momenteel de ‘tijgermug’ wel eens gesignaleerd, een..


Lees verder 7 augustus 2009   15 jaar oud
Orpheusspotvogel gadget, GNU Free Documentation License

In 2007 verscheen de zogenaamde klimaatatlas. Hierin staan voorspellingen over welke vogelsoorten er over 50 tot 100 jaar in ons land verwacht worden en welke soorten waarschijnlijk zullen verdwijnen als de klimaatverandering..


Lees verder 4 augustus 2009   15 jaar oud

Archief