Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 116 van 127 - 1266 Resultaten

Eikenprocessierups uit ei gesneden dmv

Eikenprocessierupsen zijn niet gedeerd door de langdurige koude van deze winter. Bij het opensnijden van eipakketjes blijken de rupsjes springlevend naar buiten te komen. Het is nog te vroeg om nu al iets te zeggen over de..


Lees verder 19 februari 2010   14 jaar oud
Gele kornoelje bloei, close-up. Foto Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De ontwikkeling van de gele kornoelje ligt momenteel vijf dagen achter op de normaal. Ten opzichte van het zeer vroege 2008 ligt hij echter 48 dagen achter op schema...


Lees verder 14 februari 2010   14 jaar oud
Winterakoniet, GNU-licentie voor vrije documentatie

De winterakoniet is een van de eerste planten die aan het eind van de winter of het begin van de lente tevoorschijn komt. Momenteel komen de gele knopjes boven de grond. Op sommige plekken zijn ook al volledig bloeiende exemplaren..


Lees verder 12 februari 2010   14 jaar oud
Turkse tortel www.ivnvechtplassen.org

Eén blik naar buiten en je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de vogelwereld beginnen toch hier en daar de lentekriebels los te barsten. In Friesland zit een turkse tortel op eieren en in Ooij (bij Nijmegen) is een turkse..


Lees verder 2 februari 2010   14 jaar oud
jonge egel
NIET MEER GEBRUIKEN - COPYRIGHT

De dagen lengen weer, de temperatuur gaat (eindelijk) weer omhoog en we hebben in ieder geval één koude periode achter ons liggen. Maar wat maakt nu dat de natuur weer wakker wordt na de winter? Verschillende soorten gebruiken..


Lees verder 22 januari 2010   14 jaar oud
Grote waternavel overzicht

Een maand geleden alweer waagden de eerste schaatsers zich op natuurijs. Dat er nu op die plaatsen nog steeds een ijsvloertje ligt is – afgezet tegen de laatste jaren – uitzonderlijk. Niet iedereen is daar blij mee. Ook onder de..


Lees verder 18 januari 2010   14 jaar oud
Sneeuwlandschap, GNU-licentie voor vrije documentatie

Als het de tweede helft van januari net zo koud blijft als in de eerste helft, komt deze maand op de achtste plaats van koudste januari maanden sinds 1901. We vergelijken de natuur van nu met januari 2007, de warmste sinds begin..


Lees verder 17 januari 2010   14 jaar oud
Koolmees voert jong

Het broedseizoen van 2009 verliep voor in Nederland broedende zangvogels bijzonder gunstig. Dat concluderen onderzoekers van het Vogeltrekstation, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), en SOVON..


Lees verder 13 januari 2010   14 jaar oud
Boerenzwaluw - Harvey van Diek

Voor veel trekvogels die in Nederland broeden en overwinteren in Afrika zijn de gevolgen van klimaatverandering nog onduidelijk. Verschillen tussen de groepen vogels die in West en overig Afrika overwinteren hebben waarschijnlijk..


Lees verder 1 januari 2010   14 jaar oud
Pimpelmees aan vetbol. This file is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 License

Pimpelmezen broeden de laatste tijd vroeger, omdat de lentes in Nederland warmer worden. De soort broedt nu 10 dagen eerder vergeleken met bijvoorbeeld 1986. ..


Lees verder 27 december 2009   14 jaar oud

Archief