Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 113 van 127 - 1266 Resultaten

Vers Mannetje Eikenprocessierups

Afgelopen dagen zijn er op verschillende plaatsen in de provincie Groningen verse vlinders van de eikenprocessierups in feromoonvallen aangetroffen. Dit betekent dat de eikenprocessierups nu met zekerheid alle provincies van..


Lees verder 10 augustus 2010   14 jaar oud
drinkende vleermuis

Vleermuizen zijn enorme insecteneters. Gaat het slecht met de vleermuizen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van droogte, kan dat tot insectenplagen leiden. In Amerika zijn nu projecten gestart om de vleermuis een handje te..


Lees verder 10 augustus 2010   14 jaar oud

De zuidelijke glazenmaker is een goede zwerver en kan grote afstanden afleggen. De meeste waarnemingen die in Nederland worden gedaan zijn van individuen die van Zuid-Europa naar Nederland komen. Dit jaar is de voortplanting van..


Lees verder 2 augustus 2010   14 jaar oud
Ambrosia kiemplantje

Door de koude mei en de droge omstandigheden in juni en het begin van juli ontkiemt ambrosia op diverse plaatsen ruim een maand later dan vorig jaar. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden vanaf 20 augustus..


Lees verder 31 juli 2010   14 jaar oud
Blue Sand-grasshopper (Sphingonotus caerulans subsp. caerulans) Kiezelsprinkhaan

Tussen de bielzen en kiezels van het oude spoorwegemplacement langs de Laan op Zuid in Rotterdam is bij toeval een nieuwe sprinkhaansoort voor Nederland ontdekt. Het gaat om de Kiezelsprinkhaan (Sphingonotus caerulans) die tot..


Lees verder 29 juli 2010   14 jaar oud
Dagpauwoog in gras

Uit het halfjaaroverzicht van De Natuurkalender blijkt dat de ontwikkeling van planten tot halverwege maart door de koude winter gemiddeld drie weken achter lag op die van de voorgaande negen jaar. Na de warme maart en april was..


Lees verder 25 juli 2010   14 jaar oud
Juveniele zandhagedis, net uit het ei, 17 juli 2010

De eerste juveniele zandhagedissen van deze zomer zijn gemeld. In de warme zomer van 2006 kropen de jonge zandhagedissen al op 21 juli uit het ei. Dit jaar is dat record gebroken en zijn de eerste jonge zandhagedissen maar liefst..


Lees verder 22 juli 2010   14 jaar oud
Uitgegraven bodemnest eikenprocessierups.

Voor het eerst is vastgesteld dat eikenprocessierupsen niet alleen hun karakteristieke nesten in bomen maken, maar dat ze ook onder de grond nesten kunnen maken. Dit maakt de beheersing van de eikenprocessierups nog moeilijker...


Lees verder 21 juli 2010   14 jaar oud

Ug99 is een gevaarlijk variant van de ook in Nederland inheemse Zwarte roest, een schimmelziekte op Tarwe. Met een verspreidingssnelheid van 800 kilometer per jaar, is het niet ondenkbaar dat ze binnen niet al te lange tijd in ons..


Lees verder 21 juli 2010   14 jaar oud
Bijenorchis
Foto: Wout van der Slikke

In januari stelden we de vraag of de strenge winter de opmars van Bijenorchis in ons land tot staan had gebracht. Tal van vondsten maakten de afgelopen weken duidelijk dat deze fraaie zuidelijke orchidee de koude goed heeft..


Lees verder 19 juli 2010   14 jaar oud

Archief