Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 86 van 127 - 1268 Resultaten

Plezier met schuim op het strand

Het gebeurt elk jaar en vaak meerdere keren. Toch is het altijd een feest: schuim op het strand! Langs de vloedlijn liggen soms meters brede stroken van schuim die tot over je knie reiken. Het lijkt alsof je door heel losse sneeuw..


Lees verder 14 mei 2015   9 jaar oud
bultrug thumbnail

In het verteringsstelsel van de in 2012 aangespoelde bultrug Johanna zaten stukjes plastic. Vervuilende ‘microplastics’ waren niet eerder aangetoond in baleinwalvissen...


Lees verder 13 mei 2015   9 jaar oud
Brokkelsterren bedekken lokaal massaal de Oosterschelde bodem en verdringen daar andere soorten zeedieren.

Brokkelsterren overwoekeren lokaal de Oosterschelde-bodem. Deze autochtone zeedieren komen normaal gesproken al algemeen voor in de gehele Oosterschelde, maar door het uitblijven van strenge winters komen ze nu op een aantal..


Lees verder 10 mei 2015   9 jaar oud
voor eenmalig gebruik, eisnoer gewone pijlinktvis

In mei leggen niet alleen alle vogels een ei. Ook de inktvissen in de Noordzee beginnen daar nu mee! Fotografe Sytske Dijksen vond op het puntje van de Texelse Hors een streng met dwergpijlinktviseitjes. Inktvissen leggen hun..


Lees verder 7 mei 2015   9 jaar oud
Het als eerste gevonden stuk barnsteen

Het is de droom van elke strandstruiner: barnsteen vinden. Fotografe Sytske Dijksen vond onlangs tientallen stukjes barnsteen op de meest zuidelijke punt van de Hors op Texel. Barnsteen is een kostbare halfedelsteen. Het is..


Lees verder 30 april 2015   9 jaar oud
Strandgapers van de West-Europese kust behoren tot dezelfde soort waarin op de Amerikaanse noordoostkust een besmettelijke vorm van kanker is aangetoond.

In een recente uitgave van het wetenschappelijk tijdschrift Cell hebben Amerikaanse en Canadese onderzoekers aangetoond dat bepaalde leukemie-achtige kankercellen bij weekdieren overdraagbaar zijn van een individu naar anderen...


Lees verder 26 april 2015   9 jaar oud
lichtende zee

Het wordt vaak gezegd: tijdens zwoele zomeravonden heb je kans op een ‘lichtende zee’. Maar het is minder bekend dat je dit bijzondere fenomeen ook in de koude maanden kunt zien. Onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands..


Lees verder 24 april 2015   9 jaar oud

Er worden nauwelijks bruinvissen aangetroffen in de Noordzee voor de Nederlandse kust. Dat is uitzonderlijk, zegt IMARES-onderzoeker Mardik Leopold. Maar wat er gaande is, weet hij niet...


Lees verder 21 april 2015   9 jaar oud

Bij Ecomare hebben we al jaren een groepje bijzondere bezoekers. Sinds 1999 broeden er stormmeeuwen, eerst op het dak en nu op en rond ons terras. Dat is best bijzonder, want stormmeeuwkolonies vind je normaal gesproken in..


Lees verder 16 april 2015   10 jaar oud
Voorbeeld van door een Noordse Stormvogel opgegeten plastic. Maaginhoud van vogel nr FAE-2011-x29, met linksboven een enkele industriële korrel (diameter 4 a 5 mm)

Vanuit de Noordzee verdwijnt drijvend plastic afval met wind en waterstromen naar elders. De Noordzee zou dan ook al snel vrijwel schoon zijn als er geen nieuw plastic afval vanaf land aangevoerd zou worden. Verbazingwekkend..


Lees verder 14 april 2015   10 jaar oud

Archief