Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 74 van 127 - 1268 Resultaten
Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de aan de bekende aardappelziekte verwante waterschimmels, Phytophthora gemini en Halophytophthora sp. Zostera, de zaadkieming van zeegras belemmeren. De aanwezigheid van deze..

In natuurgebied Prunje in Zeeland komt extra broedgelegenheid voor de kluut en visdief. De machines zijn al volop aan de slag in het terrein van Staatsbosbeheer aan de Zuidkust van Schouwen. 'Het is altijd even wennen als grote..

Mossels zijn bekende en belangrijke bewoners van de diepere getijdenplaten en geulen in de Nederlandse kustwateren. In de VS zoeken de mossels het graag hogerop en groeien ze tussen de planten. Onderzoek laat nu zien dat ze daar..

Als het had gekund was er op 11 augustus een luid ‘hoera!’ opgestegen uit de Oosterschelde toen twee duikende biologen bij de Zeelandbrug een forse Wolkrab (Dromia personata) tegenkwamen. Het was dan ook de eerste keer dat deze..

De Grote vlokslak is opgesplitst in twee soorten. Dat is aangetoond met behulp van DNA-onderzoek. Nederland is hiermee een vlokslaksoort rijker. Voor deze nieuwe soort is de Nederlandse naam Gekrulde vlokslak voorgesteld. Op basis..

In 2016 hebben op Texel twee paar strandplevieren gebroed. Dat was sinds 2009 niet meer gebeurd op het eiland, hoewel er in principe genoeg geschikt leefgebied aanwezig is. Maar een paar stille plekken op het strand doet wonderen...

De Langneus-steurgarnaal leeft in zout, brak en zoet water. Vroeger gold de soort als vrij algemeen, tegenwoordig zijn er weinig meldingen. Worden ze verdrongen door de oprukkende exotische Rugstreep-steurgarnaal? Bij een gerichte..

De Waddenunit heeft tijdens het uitvoeren van een mosselbemonsteringsprogramma in de Waddenzee een bijzondere ontdekking gedaan. De bemanning van inspectieboot Asterias van het Ministerie van Economische Zaken vond namelijk in een..

Bij de notaris op Terschelling is de handtekening gezet onder een bijzondere grondruil. De eigenaren van Paviljoen de Walvis zien een droom uitkomen: ze worden eigenaar van de grond onder hun bedrijf aan het Groene strand in..

In de Waddenzee ligt er een ongekend grote hoeveelheid mosselzaad op de bodem. Sommige garnalenvissers lopen zelf ‘vast’ doordat hun netten vollopen. En voor veel Wadvogels is de ongekende rijkdom een variant op tafeltje-dekje...