Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 63 van 122 - 1212 Resultaten

Margrietjes Actinothoe sphyrodeta

Botanici zullen waarschijnlijk nu hun wenkbrauwen gaan fronsen. Toch hebben Belgische sportduikers begin deze maand een klein aantal Margrietjes in de westelijke Oosterschelde aangetroffen. Het betreft een kleine soort zeeanemoon..


Lees verder 30 juli 2017   7 jaar oud
Gebandeerde stompkopgarnaal

Een week geleden hebben sportduikers en vrijwilligers van Stichting ANEMOON in de centrale Oosterschelde een voor de Nederlandse kust nieuwe garnalensoort ontdekt. Het is een kleine garnaal met de wetenschappelijke naam..


Lees verder 2 juli 2017   7 jaar oud
Dodemansduim, het enige Nederlandse zachte koraal en de enige voedselsoort van de Gestreepte pegelhoorn. Noordzee, Klaverbank, 2015.

Nederland telt bijna 1300 meercellige soorten in de Noordzee, waarvan circa 6% exoot is. Dit hebben onderzoekers van Wageningen Marine Research, GiMaRIS en Naturalis Biodiversity Center vastgesteld. Zij hebben een nieuwe..


Lees verder 24 juni 2017   7 jaar oud
Paarse kokerworm, Noordelijke Oosterschelde 2017

In 2010 werd een nieuwe kokerworm in de Oosterschelde gevonden. Het betrof de Paarse kokerworm. De eerste jaren heeft de soort zich uitsluitend laten zien in de omgeving van Yerseke. Sinds vorig jaar wordt hij ook in de..


Lees verder 18 juni 2017   7 jaar oud
Northwest coast of Jan Mayen. Noordwestkust van Jan Mayen

Van 31 mei tot 7 juni werd aangespoeld afval op afgelegen stranden in het Arctisch gebied onderzocht. Er werden vooral veel stukken plastic, visnet en touw aangetroffen. Op Jan Mayen, het meest afgelegen eiland in de noordelijke..


Lees verder 17 juni 2017   7 jaar oud
Kust

Ecosystemen kunnen plotseling verloren gaan wanneer de druk te groot wordt. Het voorspellen van het kantelpunt is dan ook van groot belang. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu in de praktijk geconstateerd dat kantelpunten..


Lees verder 13 juni 2017   7 jaar oud
Prooioverdracht boomvalk: mannetje heeft prooi net overgedragen aan vrouwtje die ermeen naar jongen vliegt

Elke dag publiceren biologen berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur. In mei bezochten 65 duizend (!) mensen de site. Tijdens diverse presentaties voor natuurliefhebbers blijkt echter de helft nog nooit van NatureToday..


Lees verder 4 juni 2017   7 jaar oud

Een schelpdierbank bij de Brouwersdam is onderdeel van een nieuw onderzoekproject van Stichting ANEMOON en ARK Natuurontwikkeling. Om de natuurlijke rijkdom in beeld te brengen gebruiken vrijwilligers methoden waarmee bijzondere..


Lees verder 4 juni 2017   7 jaar oud

Precies een jaar geleden werden voor het eerst grote populaties van het Schepje levend in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. Toen werden vele honderden levende dieren en hun eikapsels bij een klein aantal duiklocaties,..


Lees verder 21 mei 2017   7 jaar oud
Een schor langs de Adriatische kust waar slijkgras voornamelijk is vervangen door zeekraal

Schorren langs de Middellandse Zeekust zijn belangrijk om de nadelige effecten op de kust van hogere golven bij zeespiegelstijging tegen te gaan. De schorrenplanten zorgen ervoor dat zand en slib makkelijker bezinkt waardoor deze..


Lees verder 19 mei 2017   7 jaar oud

Archief