Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 110 van 127 - 1268 Resultaten

Broodsponzen aangespoeld op strand
eenmalig gebruik

Vreemd gevormde klompen met opvallende herfstkleuren van grijzig beige tot oranjegeel. Er lagen er dit weekend heel wat op het waddenstrandje bij Dijkmanshuizen op Texel. Het bleken grote brokken broodspons. De straffe oostenwind..


Lees verder 30 oktober 2012   12 jaar oud
Harlekijnslak met melanisme, Oosterschelde, 2012

Steeds vaker worden in de Oosterschelde Harlekijnslakken aangetroffen met zwarte pigmentvlekken. De basis kleur van deze opvallend fraaie zeenaaktslak is wit met gele pigmentvlekken. Vooral dit jaar zijn een toenemend aantal..


Lees verder 29 oktober 2012   12 jaar oud
Yoda

In de achttiende eeuw is Linnaeus ermee begonnen: het benoemen van planten, dieren en zwammen met een tweeledige naam. Een systeem dat goed werkt en nog altijd standhoudt. Parus major (letterlijk: grote mees) is bv. de universele,..


Lees verder 21 oktober 2012   12 jaar oud
Haringhaai

De Haringhaai, ooit nog een veel voorkomende soort in onze Noordzee, staat op de rand van uitsterven. In 2010 vaardige Europa een volledig vangstverbod uit, maar landen die geen lid zijn van de Europese Unie (zoals Noorwegen),..


Lees verder 16 oktober 2012   12 jaar oud
Stuivend duin. Deze foto mag alleen gebruikt worden bij nieuwsbericht Natuurmonumenten 8 oktober 2012

Op vrijdag 5 oktober gaf gedeputeerde Jaap Bond (provincie Noord-Holland) het startsein voor het doorgraven van de zeereep op vijf plekken tussen Bloemendaal en IJmuiden. Dit zorgt voor verstuiving van de duinen, essentieel voor..


Lees verder 8 oktober 2012   12 jaar oud
Halfvolwassen Sepia's planten zich in de Oosterschelde ook in het najaar voort

April tot juni is traditioneel het seizoen dat zeekatten in grote aantallen naar onze kust trekken om zich hier voort te planten. Op dit moment beginnen de jonge zeekatten die deze zomer geboren zijn naar de Noordzee te trekken...


Lees verder 30 september 2012   12 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

Plastic nanodeeltjes in zeewater blijken nadelige effecten te kunnen veroorzaken op zeeorganismen. Het gaat om deeltjes die met een grootte van ongeveer dertig miljoenste millimeter met het oog onzichtbaar zijn. Mosselen die..


Lees verder 18 september 2012   12 jaar oud
Kokkel 6 a 7 jaar

Uit een telling blijkt dat in de Waddenzee dit jaar een megahoeveelheid kokkels ligt. ‘Dat is goed nieuws voor trekvogels die hier tijdens hun duizenden kilometers lange trektocht komen bijtanken’, meldt Waddenbeheerder Erik..


Lees verder 16 september 2012   12 jaar oud
Paarse Kokerworm, Oosterschelde

Het gebeurt zeker niet dagelijks dat er in Nederland organismen worden aangetroffen die nieuw voor de wetenschap blijken te zijn. Toch is in de afgelopen jaren in de Oosterschelde een bijzonder fraaie kokerworm aangetroffen die,..


Lees verder 16 september 2012   12 jaar oud

Gisteren publiceerde de IUCN de lijst met 100 meest bedreigde dier- en plantensoorten ter wereld. Tegen alle verwachtingen in staat daar ook een Vlaamse soort op: de Engelhaai. Tot in de jaren '80 was die nog overvloedig aanwezig..


Lees verder 12 september 2012   12 jaar oud

Archief