Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 110 van 121 - 1210 Resultaten

Dit voorjaar is voor de kust van Ter Heijde de Zandmotor aangelegd. Ruim 20 miljoen kuub zand is hier opgespoten in de vorm van een strandhaak waarvan 100 hectare boven water ligt, en nog een veel groter deel onder water. Het..


Lees verder 17 augustus 2011   13 jaar oud
Darmwieren op een getijdeplaat op Sylt, Duitsland

Momenteel is het een goede tijd voor mensen met groentetuinen. Er groeit en bloeit van alles wat ’s avonds op ons bordje kan belanden. Dat geldt niet alleen voor het land: ook in de zee is het momenteel top oogsttijd. Het eten van..


Lees verder 11 augustus 2011   13 jaar oud
Kwalvlo

Op 8 juli j.l. meldde de Stichting Anemoon de massale infectie van Oorkwallen met de parasitaire Kwalvlo. Door deze infecties lijkt de Oorkwallenpopulatie in het Grevelingenmeer nagenoeg uitgeroeid te zijn. Daarom moeten de..


Lees verder 7 augustus 2011   13 jaar oud
Garnalenvisserij Tulp

De Europese Commissie presenteerde gisteren haar plannen voor een herziening van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB). Dit beleid reguleert de visvangsten voor de hele Europese vloot voor de komende tien jaar...


Lees verder 15 juli 2011   13 jaar oud
Blauwe mossel met byssusdraden

Mossels hebben een speciaal loopje. Dat concludeerden onderzoekers die de bewegingen van mossels bekeken. ‘De natuur zit vernuftig in elkaar’,’ vertelt Monique de Jager. ‘Een mossel zoekt de veiligheid van andere mossels op en..


Lees verder 9 juli 2011   13 jaar oud
Kwalvlo uit Oosterschelde 2011

Net als in de voorgaande jaren zien we deze maanden weer enorme aantallen Oorkwallen in Veerse meer en Grevelingenmeer. Dit jaar is echter een opvallend groot aantal Oorkwallen geïnfecteerd met een uitwendige parasiet: de Kwalvlo...


Lees verder 8 juli 2011   13 jaar oud
Dodemansduim in Oosterschelde mei 2011

Dodemansduim is de illustere naam van het enige in de Nederlandse kustwateren voorkomende koraal. Voor de geheel of gedeeltelijke afsluiting van het Veerse meer, Grevelingenmeer en de Oosterschelde kwam dit zachte koraal nog..


Lees verder 26 juni 2011   13 jaar oud
Clubje mossels onder water met onderzoeksteam op de achtergrond

Als smakelijke mossel ben je je leven niet zeker. Meeuw, scholekster, zeester en krab lusten je rauw. Om zichzelf in veiligheid te brengen, zoeken mosselen soortgenoten op om ‘klompjes’ mee te vormen. Ze doen een zogenaamde Lévy..


Lees verder 25 juni 2011   13 jaar oud

Tijdens een tiendaagse expeditie van “Duik de Noordzee Schoon” hebben duikers ten minste elf nieuwe Nederlandse mariene soorten gevonden. Ongeveer 10% van alle soorten die de duikers tijdens dertien duiken in het Nederlandse..


Lees verder 23 juni 2011   13 jaar oud

Recent hebben sportduikers een Zeebes in het zuidwestelijke Grevelingenmeer aangetroffen. Een Zeebes is een klein zeediertje van niet meer dan 2.5 centimeter breed en 1.5 centimeter hoog. Ik geef toe dat het geen spectaculair..


Lees verder 12 juni 2011   13 jaar oud

Archief