Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 11 van 127 - 1262 Resultaten

Naturalis gaat onderzoeken en monitoren hoe windparken het best kunnen helpen om bij te dragen aan de biodiversiteit in de Noordzee. En dat in meer detail dan ooit gedaan is, dankzij nieuwe technieken om soorten te herkennen en te..


Lees verder 30 juni 2024   9 mnd oud
Martin Poot, onderzoeker zeevogelecologie bij Wageningen Marine Research (eenmalig exclusief WMR)

Hoe de Noordzee van de toekomst eruitziet, wordt voor een groot deel bepaald door de energietransitie van fossiele naar duurzame energie. Wageningen Marine Research onderzoekt welke invloed windparken hebben op zeezoogdieren,..


Lees verder 26 juni 2024   9 mnd oud
Een Onverwachte boompjeslak uit de Oosterschelde waarvan de identiteit is bevestigd met DNA-onderzoek door het Naturalis ARISE-team.

Op 12 juli 2020 werden een aantal zeenaaktslakken gevonden in de Oosterschelde. Door DNA-onderzoek van onderzoeksproject ARISE blijkt nu dat het gaat om een nieuwe zeenaaktslak voor Nederland. Het is de zeventigste..


Lees verder 24 juni 2024   9 mnd oud

Bij een natuurversterkingsproject in een windpark op de Noordzee is een voor Nederland nieuwe garnaal aangetroffen. Deze Oranje pistoolgarnaal kan luide knalletjes veroorzaken. Mogelijke oorzaken van de uitbreiding in..


Lees verder 23 juni 2024   9 mnd oud
Meeuwen bij de zee

Windmolenparken, visgronden, natuurbescherming – de verschillende belangen op de Noordzee komen niet zelden met elkaar in botsing. Wageningen Marine Research onderzoekt de ecologische impact van economische activiteiten en heeft..


Lees verder 19 juni 2024   9 mnd oud
Kameleongrondel, juni 2024, Grevelingenmeer

Nederland is een vissoort rijker. Sportduikers en -vissers hebben meerdere exemplaren van de kameleongrondel aangetroffen in het Grevelingenmeer en gevangen in het Europoortgebied. Het is een vissoort die oorspronkelijk uit Azië..


Lees verder 15 juni 2024   9 mnd oud
Koraalvorming op zwemdiepte in een zeemeer (eenmalig exclusief WUR)

Een team van onderzoekers heeft een grote diversiteit aan koraalsoorten ontdekt in extreme zeewatertemperaturen. Een uitgebreid onderzoek heeft buitengewone ecosystemen onthuld die inzicht bieden in de veerkracht en aanpassing van..


Lees verder 5 juni 2024   9 mnd oud
Europese Atlantische steur

In de zomer van 2023 werden 74 jonge steuren uitgezet in de Biesbosch. Allemaal met een klein zendertje. Hun bewegingen werden gevolgd door ontvangers aan 80 boeien langs de route naar zee. De onderzoeksresultaten zijn nu bekend. ..


Lees verder 2 juni 2024   10 mnd oud
Caribische rifhaai (eenmalig exclusief WMR)

In beschermde mariene gebieden (MPA's) komen vaak meer rifhaaien voor dan in niet-beschermde gebieden. Een nieuwe studie in Nature Ecology and Evolution toont aan dat de voordelen van het behoud van haaien verdubbelen wanneer..


Lees verder 31 mei 2024   10 mnd oud
Barnsteen gevonden op het strand van Noord-Holland. Links: Zandvoort (ergens eind jaren negentig), rechts: IJmuiden 25 februari 2024

Barnsteen vinden op het strand maakt mensen al sinds de oertijd gelukkig. In de winter is de kans iets groter, zeker op de Wadden, maar het kan altijd en overal aanspoelen. Op 25 februari vonden strandwachters tijdens de..


Lees verder 26 mei 2024   10 mnd oud

Archief