Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 52 van 197 - 1966 Resultaten

Het rozet van een speerdistel kan wel een meter groot worden.

Wie beestjes wil zien, staat stil bij het stoepplantje van de week: de speerdistel. Zeg maar stoepplánt. Tussen de voegen blijft het formaat bescheiden, maar als hij voluit uit kan groeien wordt de stekelige rozet wel een meter..


Lees verder 21 augustus 2021   3 jaar oud
Scabiosa columbaria. Duifkruid

In Overijssel speelt het project 'Condities voor Soorten op Orde' dat gericht is op de sterk bedreigde soorten. Voor dertien plantensoorten vindt specifiek onderzoek plaats, of zijn praktische experimenten gestart. Duifkruid is..


Lees verder 19 augustus 2021   3 jaar oud
Zinloos gezaai in een slecht beheerde berm

Inzaaien is een hype die steeds grotere vormen aanneemt. FLORON maakt zich zorgen over de ‘maakbaarheid’ van de natuur. Met een speciaal themanummer van het tijdschrift PLANTEN besteden we hier deze zomer aandacht aan. Aan de..


Lees verder 17 augustus 2021   3 jaar oud
stinkende gouwe staat graag in de halfschaduw

De naam lijkt een scheldwoord: stinkende gouwe is het stoepplantje van de week. De plant werd in oude tijden in de geneeskunde gebruikt en begon vanuit de kruidentuinen van weleer aan z’n opmars door steden en dorpen. U komt nu..


Lees verder 15 augustus 2021   3 jaar oud
Rob van Westrienen

Per 15 oktober verlaat directeur-bestuurder Rob van Westrienen stichting RAVON. Van Westrienen was vanaf 2005 directeur-bestuurder van RAVON en vanaf 2012 directeur van FLORON. Na zestien jaar reptielen, amfibieën en vissen èn..


Lees verder 12 augustus 2021   3 jaar oud
vogels

Dit voorjaar was Atlas-medewerker Dieneke Schram-Bijkerk met haar gezin op Texel. Gaat het over Texel, dan gaat het over vogels. Een merel of een pimpelmees herkennen, dat lukte Dieneke nog wel. Maar al die andere soorten op..


Lees verder 11 augustus 2021   3 jaar oud
Luchtfoto van een ander terrein van landgoed Twickel: het Asbroek en de Hagmolenbeek. Hier is – binnen een ander project – ook een heideverbinding gemaakt, op een terrein met bos, heide, beekdal, akker en weide. Foto ter illustratie bij dit verhaal.

Bossen, heide, akkers, weidevelden en beekdalen. Een groot kasteel, twee watermolens, een houtzagerij en zo’n honderdvijftig boerderijen. Op landgoed Twickel, vlakbij Delden in Twente, gaan natuur en cultuur hand in hand. Het..


Lees verder 9 augustus 2021   3 jaar oud
Muurpeper

Tegenwoordig kun je in de stad allerlei vetplantjes tegenkomen, ontsnapt van de vele groendaken. Muurpeper groeit ook op die daken maar is geen nieuwkomer. Al hoeft er maar een blaadje los te raken en het kiemt weer ergens. Ook al..


Lees verder 8 augustus 2021   3 jaar oud

De eerste bomen van het project Birds, Bees & Business zitten in de grond! Ze zijn vanaf begin dit jaar door de vrouwen uit Burkina Faso geplant. Daarmee is de herbebossing van het verdroogde Sheagebied in de Sahel echt begonnen...


Lees verder 3 augustus 2021   3 jaar oud
Alsemambrosia

Moet je uitheemse planten wel of juist niet bestrijden? In deze terugkerende discussie gaat het vaak over of een soort schadelijk zou kunnen zijn voor onze natuur, of economie. Gezondheidsrisico’s worden minder vaak als argument..


Lees verder 3 augustus 2021   3 jaar oud

Archief