Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 196 van 197 - 1966 Resultaten
Nu het voorjaar van start is gegaan komt er al snel weer een einde aan de kale bomen. Het frisse groen van nieuw blad zal zich in korte tijd ontvouwen en geeft de omgeving weer een heel nieuw aanzien. Veel soorten komen eerst in..
April kleurt roze van de bloeiende Pinksterbloemen en perenbloesems. In 2008 zijn er al 76 waarnemingen van bloeiende Pinksterbloemen doorgegeven aan de Natuurkalender. Van perenbloesems zijn dit er nog slechts 7. Vooral de..
Het is weer volop tijd voor de stinzenflora. Een van de kenmerkende soorten hiervan is de Vingerhelmbloem, vroeger Voorjaarshelmbloem genoemd. De van oorsprong veelal uitheemse sierplanten van landgoederen en buitenplaatsen bieden..
De berkenbomen in Nederland staan op het punt om in bloei te komen. Daarmee start voor veel mensen het hooikoortsseizoen. De kans is groot dat er dit jaar veel berkenpollen komen...
De eerste meldingen van bloeiende geelsterren zijn al weer binnen. Geelsterren behoren tot de voorjaarsboden onder de flora. Het zijn kleine bolgewassen die in maart en april bloeien en eind mei alweer bovengronds zijn..
De ontwikkeling van de knoppen van fruitbomen loopt dit jaar tien dagen voor op 2007, terwijl vorig jaar al een recordvroeg jaar was. Dat zegt Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers..
Op verschillende plaatsen in Nederland begint de witte paardenkastanje voorzichtig zijn bladeren te ontplooien. De komende dagen zullen de temperaturen in Nederland omhoog gaan, daarmee verwachten we dat ook de bladontplooiing van..
De bosanemoon zal voor velen een bekende soort zijn. De witte bloemen van deze bodembedekker zijn al een week of twee te zien. Minder bekend is de gele anemoon, een zeldzame plant uit Zuid-Limburg, die rond deze tijd in bloei..
Langs veel sloten en vijvers verschijnen deze dagen de eerste gele bloemen van de gewone dotterbloem. Dit is ongeveer drie weken vroeger dan normaal...
Voor velen is geel de kleur van Pasen. Ook de flora draagt bij aan dat gevoel. In deze tijd van het jaar is geel opvallend aanwezig onder de voorjaarsbloeiers. Als straks tenminste niet alles met een laagje sneeuw bedekt is. ..