Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 190 van 197 - 1966 Resultaten
HETEREN (Gld.) – Dat de snelle opwarming van de aarde samenvalt met de vestiging van veel nieuwe planten en diersoorten in Nederland is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Hoe deze exotische soorten zich in ons land gaan..
De ontwikkeling van de herfst ligt dit jaar op het normale schema. Rond deze tijd zijn vrijwel overal in het land zomereiken en beuken te vinden die volledig verkleurd zijn. Een groot aantal boomsoorten verliezen deze dagen de..
De afgelopen week kwam in het nieuws dat in Otterlo een begin is gemaakt met de aanleg van de eerste olijfgaard van Nederland. Ook in tuinen zien we olijfbomen steeds vaker staan en op de tuinbeurzen zijn ze niet aan te slepen. De..
Met de herfstvakantie breekt een mooie periode aan om een dagje in de duinen te wandelen. Het grootste deel van onze kustduinen, van het Zwin tot Schiermonnikoog, staat bij vegetatiekundigen bekend als 'grijze duinen'. Een wat..
Nu de herfst in volle gang is, laten de eiken en beuken hun herfsttinten zien. De afgelopen dagen begonnen de waarnemingen bladverkleuring binnen te stromen bij de Natuurkalender. En het zal niet lang meer duren voor ook het einde..
Het oogstseizoen voor appels en peren is zo goed als voorbij. Hoewel de weersextremen invloed hadden op de ontwikkeling van de vruchten, is er toch een goede opbrengst. ..
Met de invallende herfst is ook de bladverkleuring begonnen. De berk is altijd één van de eerste bomen die geel kleurt. Dit jaar werd de eerste waarneming op 22 september bij de natuurkalender gemeld. Dit is vrijwel gelijk met..
In het Zuid-Hollandse Voornes Duin, een natuurgebied van Natuurmonumenten, is onlangs kaal stofzaad gevonden. Dit is een zeer zeldzame plant die landelijk de laatste tijd sterk afgenomen is. ..
In de nazomer en de herfst is het tijd voor kastanjes. Tussen half augustus en oktober zijn de vruchten van de paardenkastanje rijp. Bij de Natuurkalender zijn nu elf waarnemingen binnen. De meesten komen uit het midden van het..
De afgelopen dagen zijn bij De Natuurkalender diverse waarnemingen van ambrosia binnen gekomen. Ook zijn de eerste ambrosiapollen van dit jaar aangetroffen in de twee pollenvallen van Nederland. Het is zeer waarschijnlijk dat de..