Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 189 van 197 - 1966 Resultaten
De eerste waarneming van de gele kornoelje is doorgegeven via www.natuurkalender.nl. Twee weken later dan de eerste waarneming in 2008 en 2007 en iets eerder dan in 2006. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen lag vorig jaar op..
Kramsvogel en maretak profiteren van elkaar. De vogel eet de bessen en zorgt voor de verspreiding van de plant...
Het aantal pollen dat door het Leids Universitair Medisch Centrum geteld wordt begint iets op te lopen. Het zijn vooral elzenpollen die nu door de lucht zweven. De elzenpollen zijn niet afkomstig van onze ‘eigen’ zwarte els maar..
Bijenorchis is de afgelopen 15 jaar in Nederland sterk aan het toenemen en wordt ook steeds noordelijker gevonden. Dit wordt aan de afgelopen warme winters geweten, want bijenorchis schijnt niet goed bestand te zijn tegen vorst...
De bessen van Gelderse roos zien er lekker uit, maar smaken erg bitter. Het lijkt wel of zelfs de vogels ze niet lusten...
Planten hebben het moeilijk in deze koude periode, of valt dat wel mee? Hoe gaan planten om met vorst en hoe voorkomen ze dat ze bevriezen? Kroos bijvoorbeeld zakt in de late herfst naar de bodem van de sloot. ..
Het is nog volop winter in Nederland maar wie benieuwd is wanneer planten de komende lente in bloei zullen komen, kan terecht op de Natuurkalenderwebsite. Op 27 januari worden de eerste witte elzen in bloei verwacht. Voor de..
De Nederlandse beken worden sinds jaar en dag schoon gehouden om de waterafvoer en daarmee veiligheid te zekeren. Bomen, takken en bladeren brengen echter de biodiversiteit terug in de beek. Kerstbomen kunnen de kernfunctie in..
Een koude winterperiode staat voor de deur maar hooikoortspatiënten die last hebben van het pollen van de hazelaar moeten al weer rekening houden met hooikoortsklachten. Op diverse plaatsen zijn de eerste hazelaarstruiken al zeer..
Eindelijk is er vorige week een massa blad van de bomen gewaaid. Het barre weer van deze week maakte het karwei af: bomen en bossen bieden inmiddels een winterse aanblik. Eerder zorgde een periode zonder stormen of hevige..