Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 180 van 197 - 1966 Resultaten

Rhus hirta

Gifsumak is een uit Noord-Amerika afkomstige plant, die bij mensen heftige huidreacties kan geven. De plant was bekend uit tuinen en is een enkele keer uitgeplant in de natuur. Er is echter niet bekend waar de plant precies..


Lees verder 10 augustus 2009   15 jaar oud
Waterwaaier
Foto: Wim Weijs

Sinds enkele jaren is er vanuit het natuurbeleid veel aandacht voor invasieve exoten. Hiermee duiden we planten en dieren aan die vanuit het buitenland in Nederland zijn geintroduceerd en zich snel weten uit te breiden. Vooral..


Lees verder 5 augustus 2009   15 jaar oud
Naakte lathyrus. Foto vrij te gebruiken zonder beperkingen.

In De Poel onderhoudt Natuurmonumenten sinds drie jaar ouderwetse akkertjes. De akkertjes zijn ingezaaid met ongeschoond zaad van spelt. Tussen het spelt staat nu het zeer zeldzame ‘akkeronkruid’ naakte lathyrus...


Lees verder 4 augustus 2009   15 jaar oud
Brede wespenorchis

Orchideeën zijn veelal kwetsbare planten. Ze zijn gebonden aan stabiele overgangssituaties tussen verschillende milieuomstandigheden. Veranderingen daarin, bijvoorbeeld door wijzigingen in de grondwaterstand kunnen al snel leiden..


Lees verder 3 augustus 2009   15 jaar oud
Elzensingellandschap nabij Kollum
Foto: Gertie Papenburg

Van alle inheemse bomen is zwarte els de meest algemene in Nederland. Slechts van een paar kleine gebiedjes op de Veluwe en in de Noordoostpolder zijn geen waarnemingen van deze soort bekend. Zwarte els is de belangrijkste boom in..


Lees verder 29 juli 2009   15 jaar oud
Spaanse Ruiter
Foto: Klaas Ybema

De plantengroei vormt de basis voor een rijke en gevarieerde natuur. Maar veel planten in ons land gaan in aantal achteruit. Om bedreigde soorten goed te kunnen beschermen is een actueel verspreidingsbeeld noodzakelijk. Daarvoor..


Lees verder 27 juli 2009   15 jaar oud
Vlierbessen. Foto: Rasbak. GNU-licentie voor vrije documentatie.

De eerste vlierbessen worden rijp. Dit is ruim een maand vroeger dan begin vorige eeuw, maar in vergelijking met de afgelopen jaren heel normaal...


Lees verder 26 juli 2009   15 jaar oud
klein warkruid detail (floron)

Op de Renderklippen, een heidegebied tussen Epe en Heerde (Veluwe), is momenteel klein warkruid te vinden. Dit gebied bestaat uit een licht golvend terrein dat voornamelijk bedekt is met struikhei. Om de heide jong en vitaal te..


Lees verder 21 juli 2009   15 jaar oud
Blauwe zeedistel
Foto: Wout van der Slikke

Blauwe zeedistel is een typische kustbewoner. De naam zegt het al. We vinden deze fraaie soort op de waddeneilanden, in het deltagebied en langs de Hollandse kust. Daar groeit blauwe zeedistel - nu volop in bloei - vooral in het..


Lees verder 20 juli 2009   15 jaar oud
Bijvoet onderkant blad

Het graspollenseizoen heeft zijn hoogtepunt gehad. Voor veel hooikoortspatiënten loopt daarmee het hooikoortsseizoen op zijn einde. Voor rond de vijf procent van de hooikoortspatiënten kan het pollen van bijvoet de komende weken..


Lees verder 19 juli 2009   15 jaar oud

Archief