Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 179 van 197 - 1966 Resultaten

Noordse streepvaren in Muiden

Noordse streepvaren is een bijzondere rots- of muurplant die al enkele keren in Nederland is waargenomen. Door werkzaamheden aan de muren waarop de plant opdook, is de soort echter telkens weer verdwenen. Nu is deze bijzondere..


Lees verder 31 augustus 2009   15 jaar oud
gele berk gadget

De warmste dag van deze zomer staat nog vers in het geheugen; nu lijkt de herfst alweer voor de deur te staan. In de natuur beginnen de eerste bladeren te verkleuren of vallen zelfs al van de boom. De berk is altijd een van de..


Lees verder 30 augustus 2009   15 jaar oud
Zeegras, wikipedia, publiek domein

Op het wad ten zuiden van Schiermonnikoog staan deze zomer opvallend veel pollen groot zeegras. In totaal telde een medewerker van Natuurmonumenten meer dan 100 planten. ..


Lees verder 27 augustus 2009   15 jaar oud
Straatwolfsmelk detail

Ook lekker op vakantie geweest in Zuid-Europa? Grote kans dat u onbewust planten of dieren mee naar huis heeft genomen. Straatwolfsmelk is zo’n verstekeling, die bovendien in opgewarmd Nederland een gespreid bedje vindt. ..


Lees verder 26 augustus 2009   15 jaar oud
Chinese kamperfoelie1

Planten die veel worden aangeplant hebben ook een grotere kans om in de Nederlandse natuur te verwilderen. Eén van de soorten die daar net aan begint is de buxuskamperfoelie. Een eerste kennismaking… ..


Lees verder 24 augustus 2009   15 jaar oud
Peer gadget

Eind augustus beginnen veel bekende Hollandse fruitsoorten te rijpen. Afhankelijk van het ras kunnen we in de nazomer en de herfst genieten van overheerlijk fruit van eigen bodem. Het grootste deel van de pruimen is al geoogst; de..


Lees verder 23 augustus 2009   15 jaar oud
grasklokje, bloem

Planten en insecten hebben vaak een nauwe relatie. Zo zijn er kleine snuitkevers die alléén in de vruchtjes van klokjes leven. Ze kunnen zelfs een klein plaagje vormen waardoor de klokjes lokaal geen zaad meer vormen. ..


Lees verder 19 augustus 2009   15 jaar oud
kransmuur habitus

Momenteel is in diverse steden, met name in het westen van het land, kransmuur te zien. Een klein eenjarig mediterraan plantje dat als een soort struikje tussen het plaveisel groeit. Kransmuur houdt erg van het stadsklimaat. ..


Lees verder 17 augustus 2009   15 jaar oud
kaal stofzaad

Tijdens paddenstoelenonderzoek in het Voorsterbos is een groeiplaats van het zeldzame stofzaad ontdekt. Tientallen exemplaren van deze plant groeien in een gedeelte van het Flevolandse bos. Stofzaad is eerder aangetroffen in de..


Lees verder 12 augustus 2009   15 jaar oud
Vlierbessen. Foto: Rasbak. GNU-licentie voor vrije documentatie.

Op dit moment zijn er diverse planten met lekkere en gezonde vruchten te vinden in de Nederlandse natuur. Blauwe bosbessen en bramen zijn al een tijdje rijp, maar leveren nog steeds nieuwe vruchten. Rozenbottels van de rimpelroos..


Lees verder 12 augustus 2009   15 jaar oud

Archief