Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 171 van 197 - 1966 Resultaten
De temperatuur laat het nog wat afweten, maar de zon is uitnodigend genoeg voor een lekkere wandeling. De natuur moet nog op gang komen zo aan het begin van een nieuw seizoen. Een goed moment dus om eens de knoppen van bomen nader..
Sommige soorten orchideeën in Nederland overwinteren boven de grond als aanpassing aan droge zomers en zachte natte winters. Met deze strenge winter achter de rug ontstaat de vraag: hoe zijn deze soorten de afgelopen maanden..
Elk jaar zorgen krokussen weer voor de eerste uitbundige kleuren in parken, tuinen en gazons. Daar zijn ze meestal aangeplant, maar de Boerenkrokus en Bonte krokus komen in ons land ook verwilderd voor...
De eerste bloeiende exemplaren van klein hoefblad zijn gesignaleerd. Door de koude start van het jaar is dit ongeveer gelijk met het, eveneens koude, voorjaar van 2009 en een stuk later dan in het zachte voorjaar van 2008. Toen..
De eerste bloeiende vroegelingen zijn al waargenomen, onder andere in Leeuwarden. In de serie over de levensvormen van planten plaatsen we de vroegeling in de categorie van de therofyten. Dit zijn éénjarige planten, ook wel..
Voor het eerst is vastgesteld dat de beruchte hooikoortsplant ook in Nederland levensvatbaar zaad kan produceren. Hiermee is het zeer waarschijnlijk dat het grote aantal ambrosiaplanten op diverse plaatsen veroorzaakt is door..
Bij vroege voorjaarsbloeiers denken we vooral aan soorten als sneeuwklokje en winterakoniet. Maar ook diverse windbestuivende boomsoorten zijn er vroeg in het jaar bij. Volgens de voorspellingsmodule van De Natuurkalender staat de..
In deze tijd, waarin aan kruidachtige planten nog weinig te beleven is, trekken vooral bomen onze aandacht. Dan valt het op dat we berken vaak aantreffen met een wildgroei aan dichte ‘takkenbossen’: de mysterieuze heksenbezems...
De Hazelaar is de laatste tijd al een aantal keren langsgekomen op deze site. We bekijken hem nog eens, en wel in de serie over ‘levensvormen’ als voorbeeld van een fanerofyt, oftewel houtig gewas. ..
Een vrijwilliger van Staatsbosbeheer heeft wolfsklauwen gevonden op de Veluwe, vlakbij Hoog Buurlo langs de A1. Het gaat om dennenwolfsklauw, een zeldzame soort die op de Rode Lijst van planten staat. ..